Vidéki sajtó

Csinálhatnak az újságírók szuper újságot az úri közönségnek, a választást nem ők fogják eldönteni.

Pintér Bence
2017. 11. 27. 11:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta az eszemet tudom, járt hozzánk a Kisalföld. A postás minden reggel bedobta a postaládába, valaki kicaplatott érte, behozta, aztán a példány körbejárt a családban. Országszerte sok olyan helyi lap van, amelynek hasonlóan betonbiztos a helyzete az olvasók körében. A másik közös bennük az, hogy most már mind a Fideszhez kötődő oligarchák kezében vannak, tehát ömlik, vagy hamarosan ömleni fog belőlük a sorosgyörgy, a migráció meg persze a „biztonságpolitikai szakértők” hada.

Ezt a helyzetet szem előtt tartva csóváltam a fejem, mikor az Index exfőszerkesztője, Dudás Gergely bejelentette, lapot szeretne indítani közösségi támogatással, hirdetői és tulajdonosi befolyás nélkül, az ország harminc (szerinte) legjobb újságírójával. Ami egyébként jó dolog. A Politis.hu nevű oldalnál csak közélettel foglalkoznának – de azzal nagyon mélyen –, illetve tudni kell még, hogy a lap összes tartalma fizetős lenne, tehát csak az előfizetők láthatnák majd. A modell szerint ha egy megyéből háromezer ember kipengeti a tízezer forintot, amit most kér Dudás, akkor a lap állandó tudósítót küld az adott régióba.

A vállalkozás, bár adhat egyfajta választ a hirdetők, tulajdonosok és közösségi média hármas fojtó szorításában fuldokló sajtó problémáira, sok szempontból problematikus. Hogy az eredeti témára visszacsatolva csak egyet emeljek ki: a vidéki választópolgárok tömegeit ez a modell semmilyen formában nem fogja hozzásegíteni ahhoz, hogy tisztábban tájékozódhassanak az ország ügyeiről. Szerintem ha a városi középosztály, a polgári közönség el tud és el akar tartani egy ilyen lapot, akkor annak eredményeit nem volna szabad előfizetés mögé dugni – éppen azzal járna jól mindenki, ha minél több emberhez jutna el a megfogalmazott cél szerinti kiváló újságírói munka. Ez a megoldás viszont, ha megvalósul, éppen azokat fogja elzárni az ilyen tartalom elől, akiknek leginkább kellene ezt hirdetni: hiszen mit segít, ha harmincezer, valószínűleg egyébként is nagyrészt tudatosan ellenzéki választópolgár olvassa ezeket a remek cikkeket?

Csinálhatnak az újságírók szuper újságot az úri közönségnek, a választást nem ők fogják eldönteni. A választást azok az emberek fogják eldönteni, akik jelenleg folyamatosan migránsellenes és Soros-ellenes propagandát kapnak a helyi hírek mellé; akik a közmunkát és a fejlesztési pénzeket uraló helyi fideszes tótumfaktum és hűbérlánca kényétől-kedvétől függenek; azok, akik már a kocsmában sem tudják kibeszélni a világ dolgait, mert nincs kocsma – legföljebb egy kis herbál van. Azok, akik a fenti propaganda nyomán bármilyen idegenre rendőrt hívnak, biztos, ami biztos. Azok, akiket talán leginkább cserben hagyott a Fidesz, mégis minden esély megvan rá, hogy rájuk fognak szavazni, vagy ha nem, akkor hát másra sem.

Ezen egy Politis.hu, legyen bármilyen minőségi és jó olvasmány a jómódú ellenzéki rétegeknek, nem fog segíteni. A szintén közösségi finanszírozásból támogatott Átlátszó frissen indult, vidéki problémákkal foglalkozó aloldala már sokkal jobb irány; ahogy az E-demokrácia Műhely Egyesület otthon nyomtatható újságjai is értelmesebbnek tűnnek ennél. S hát az sem lehet véletlen, hogy az amerikai kormány egészen konkrétan a Fidesz által teljesen lerabolt vidéki sajtót szeretné megemelni némi pénzzel a választás előtt.

Miközben a fővárosban azon gondolkodunk, kinek kivel kellene vagy nem kellene összefognia; hogy legyen-e Budapesten olimpia; vagy hogy vajon mennyi baromságot tud mondani sima arccal egy kormánypárti politikus, mielőtt elröhögné magát, addig odakint, a semmiben, ahol leginkább semmi nincs, már rég eldőlt, hogy mi lesz jövő májusban. Ahogy a nemrég indult, Tett nevű újbaloldali blog vidéken élő szerzője Tarr Bélát idézve gyönyörűen megfogalmazta: „Csak nézhetjük, ahogy telik a kurva élet, míg megesz minket a rák, a HIV, az AIDS. A depresszió, az alkoholizmus és a herbál.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.