Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Feminista randitippek

Miért van az, hogy női témákban elfogadható az egyik kézzel adni, a másikkal meg elvenni?

Antoni Rita
2017. 12. 22. 17:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Noname feminista magazin megjelentette, az ismertebb, egykor szebb napokat látott Everyday Feminism átvette, a 444 felfedezte, a szerkesztő kibelezte, az icike-picike agyú trollhadsereg mind megette.

Röviden így foglalható össze a 10 dolog, amit egy interszekcionális feministának meg kell kérdeznie az első randin című bejegyzés története. Sok kattintás, sok megosztás, nyakig a nőgyűlöletben dagonyázó kommenthuszárok, bölcsen bólogató mérsékeltebb szexisták („látod, ezért van nektek rossz híretek”), buksisimit remélő konformista nők („ezért szinglik ezek, szerencsére mi okosabbak vagyunk”). Mindenki boldog, helyreállt a világrend, amibe a nemek társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és magánéleti egyenlőségét célul kitűző eszmerendszer úgyis csak belerondítana. Eddig is mindenki tudta, hogy a feministák furcsák és gyanúsak, és most még egy elvileg ellenzéki portáltól is megerősítést nyertek. Nőügyekben nincs ellenzék. A feministáktól való viszolygás nem ismer politikai oldalt, bőven elfér annál a kocsmaasztalnál, ahol a rasszizmusért vagy a homofóbiáért azért lehet kapni legalább egy szúrós pillantást.

A 444-től egyébként is megszokhattuk, hogy szenzációhajhász módon tálal témákat, amelyek kapcsán itthon hamarabb terjed el a pánik és az ellenreakció, mint a valódi tartalom (annak idején a feminizmus is így járt – most egyebek mellett az azzal rokon genderszempont van soron). Legyen szó politikai korrektségről, safe space-ről, nemi identitásokról, interszekcionális (metszetszemléletű, azaz a társadalmi egyenlőtlenségek különböző formáit egymás viszonylatában tárgyaló) feminizmusról, szándékosan a legszélsőségesebb, legmegosztóbb tartalmakat veszi át. Azokat is eltorzítva, a kontextusból kiragadva, hogy a témában járatlan publikum tudjon min szörnyülködni, tudjon kiket pocskondiázni. Most épp nem a névmásterrortól vagy a semleges nemű vécék rémétől húzza fejére éjjel a takarót az egyszeri hazai kommentelő, csupán azt képzeli el, hogy a vele szemben ülő, addig szimpatikus lány a Black Lives Matterről, a nem bináris nemi identitásokról vagy a BDS mozgalomról faggatja, és eltűnődik, hogy ezeket vajon eszik-e vagy isszák, majd pukkadozva kitör belőle a röhögés. Jobb esetben. Mert rosszabb esetben tanácsokat osztogat az alkalmi haveroknak, hogyan kell átvágni és megalázni ezeket a tudálékos némbereket, akik – ugye, milyen szép kifejezés? – „egy patronra” azért jók.

Könnyebb lenne, ha egyszerűen arról írhatnék az ügy kapcsán, hogy az első randit vizsgáztatássá alakítani egyenes út a katasztrófához. Vagy arról, hogy más dolog aktivistatársakat toborozni és más partnert keresni – hiszen a vonzalmak nem racionális alapon jönnek létre. Persze nem a Pussy Riot tagját javaslom követendő példának, aki feministaként egy ultrakonzervatív szélsőjobbosban látott fantáziát. De az talán belefér, ha a kapcsolatot közvetlenül nem érintő ügyekben a partnerek nincsenek egy állásponton, vagy azok nem egyforma mértékben foglalkoztatják őket. De menet közben is lehet tanulni egymástól: végül még Mása párjával is ez történt. Egyetérthet a két fél a világ összes politikai kérdésében, ha nem alakul ki köztük szexuális vonzalom. Még az sem elég: ezerszer jobban meghatározza a kapcsolat sikerét az, hogy a feleket egyforma mértékben zavarják-e az asztal alól pislogó morzsák vagy a mosogatóban veszteglő koszos edények – és egyforma mértékben hajlandók-e tenni ellenük –, mint az, hogy hasonlóan gondolkodnak-e a társadalmi igazságosságról.

További probléma a tíztanácsolattal, hogy az elvileg az alapját képező metszetszemléletű feminizmusnak is ellentmond. A felsorolt témákban járatosnak lenni és azokról kimunkált véleményt megfogalmazni kőkemény, elsősorban osztályalapú előjogokat feltételez. Hogy még egy csavar legyen a dologban: betéve tudhatja a randipartner elméletben az összes „helyes” választ, attól még a gyakorlatban lehet előítéletes vagy akár bántalmazó.

Felmerült bennem, hogy ha már a szerzőnek eszébe jutott ilyen listát írni, miért a nők elleni erőszak témáját hagyta ki. Az, hogy a partner erőszak-bagatellizáló és áldozathibáztató-e, fontosabb a szexmunkaszemlélet feltérképezésénél (utóbbi egy férfitól inkább hátrány, mert nagy az esélye, hogy a szexet vásárló „minden hetedik” táborát gyarapítja), ráadásul olyan, ami kevésbé függ a képzettségtől és tájékozottságtól, mint inkább az empátiától és a nőkhöz való alapvető hozzáállástól. Persze spontán hamarabb kiderülnek a válaszok, mint közvetlen rákérdezéssel – és az igazán döntő a viselkedés, ami legfeljebb nyomokban fog az első randin megmutatkozni. Ezért nekem csak egy randitippem van: azt figyeld, hogy az exeiről hogyan beszél.

Kényelmes lett volna tehát ezeknél a szempontoknál elidőznöm, ám az, ahogy az egyöntetű tetszést a maga helyén sem kiváltó iromány magyar kontextusba is eljutott, és amilyen fogadtatásra itt talált, fontosabb kérdések felvetését teszi szükségessé. Se szeri, se száma a színvonalas angol nyelvű feminista tartalmaknak, még az Everyday Feminism oldalon is találhatók jóval fontosabb publikációk. Miért arra sikerült lecsapni, aminek semmi haszna, cserébe (előre borítékolhatóan) jól lejáratja a nőjogi törekvéseket, és táplálja az így is elburjánzott online nőgyűlöletet? Mi az oka annak, hogy miközben a 444-en csak egyetlen írást találok a számos rendezvényt magában foglaló 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen kampányról, a szóban forgó cikk alatt moderálatlanul hemzsegnek a felsorolt kérdésekért fizikai és szexuális erőszakot kilátásba helyező hozzászólások?

Vagy az emlékezetes „űzi repedt sarkával a legősibb mesterséget” fordulat után ne is csodálkozzak? Az a szöveg – ha már annyian felháborodtunk – ment, de a mentalitás maradt? A NANE Van képem hozzá kiállításáról szóló cikk színvonalas és alapos lett, de miért van az, hogy női témákban elfogadható az egyik kézzel adni, a másikkal meg – odakacsintva azért, biztos, ami biztos, a hímsoviniszta olvasóknak is – elvenni? Ez valami rosszul értelmezett objektivitás?

A szerző a Nőkért Egyesület elnöke

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.