Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Ívek a zsákban

Magyarország egyik legsúlyosabb problémája nem a be-, hanem a kivándorlás.

Mangel Gyöngyi
2017. 12. 22. 16:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány napja a hírekből megtudtuk: Orbán Viktor úgy indult Brüsszelbe, az európai uniós csúcsra, hogy tarisznyájában magával vitte az úgynevezett Soros-tervről visszaküldött kétmillió-háromszázezer-valahány kitöltött kérdőívet. Repülőtéri fotót is kaptunk, a miniszterelnök vállán vastag pántos hátizsák, és bár nem láthattuk, pontosan mekkora a pakk, bizony nehéz lehetett annyi árkus papírral. A kormánysajtó azonnal megmagyarázta: csak képletesen volt a szütyőben annyi kérdőív. Bár így hátizsák helyett elég lett volna egy autóstáska is, viszont a súlyos batyu jobban mutat, ha egy kormányfő csatába megy.

A nemzeti konzultációsnak nevezett kérdőívek egy dologra biztosan nem alkalmasak. A választópolgárok véleményének megismerésére. Nemcsak a sugalmazott, egyféleképpen megválaszolható kérdések miatt, hanem azért is, mert senki nem ellenőrizheti a visszaküldött nyomtatványok számát, érvényességét, az internetes átfedéseket. Sok emberrel beszéltem, akik zaklatásnak érzik a menetrendszerűen érkező kormányleveleket, a kitöltésre buzdító, hetekig sulykolt tévé- és újságreklámokat, a szemünk elé tolakodó óriásplakátokat. Ők egyenesen a kukába postázták az íveket.

Az elmúlt három év menekültellenes kampányai miatt a kormánymédián okosodó állampolgárok között a félelem- és a gyűlöletérzés már tapintható, a lappangó erőszak itt van közöttünk. Az állandó harckészültség miatt félünk a migránsoktól, a menekülőktől, Brüsszeltől, Sorostól, az Európai Uniótól, a Soros-bérencnek nevezett ellenzéki politikusoktól, a civilektől. Az utóbbi napokban a pécsi, a debreceni, a székesfehérvári testület hozott civilellenes határozatot, majd csatlakozott hozzájuk Szita Károly kaposvári polgármester, a Megyei Jogú Városok Egyesületének elnöke, aki más települések önkormányzatait is rávenné a hasonló véleménynyilvánításra. Mondván, jobb félni, mint megijedni. Ami azért is érdekes, mert mielőtt a Fideszhez csapódott volna, a rendszerváltás környékén még zöld civil szervezetekkel közösködött Szita, zöldpárt alapításában segédkezett.

A másik kártékony hatás, hogy a menekültellenesség felszítása az igazi kérdésekről tereli el a figyelmet. Nem csupán az égető szociális, egészségügyi, oktatási, földügyi és környezeti problémákra gondolok. Arra is, hogy a globális menekültválság okairól és a lehetséges hozzáállásról tisztességesen kellene beszélgetnünk egymással. Senki nem vitatja, hogy napjaink népvándorlása rendkívül súlyos, számtalan régiót, országot, földrészt érintő kihívás. Okai a helyi háborúk, a politikai és vallási üldözés, az éghajlatváltozás, az éhezés, a növekvő egyenlőtlenségekkel járó szegénység. Világjelenségről van szó, a problémát egyetlen ország sem tudja egyedül megoldani.

Hazánkban a gyűlöletkampány helyett arról kellene diskurzust folytatni, hogy melyek a népvándorlás okai, ki az igazi menekült, ki a gazdasági bevándorló. Hogy mi a különbség, ha a háború, a börtön és az éhhalál elől menekül valaki, vagy a remélt gazdagság, a nyugati élet csábítja. Hogy mit tehetnek a szakhatóságok a potenciális terroristák kiszűréséért. Hogy a menekültügyi eljárásra várakozók számára hogyan lehet emberséges körülményeket biztosítani. Hogy mit tesz Magyarország az éghajlatváltozás ellen, azért, hogy kevesebb legyen a klímamenekült. Vitassuk meg azt is, hogy miért kell azonnal beszüntetni a letelepedési kötvényeket, és hogy miért indulnak el hazánkfiai Nyugat felé.

December 18-án volt az emigránsok, vagyis a kivándorlók nemzetközi napja. A kormány ezen a napon sem beszélt arról, hogy Magyarország egyik legsúlyosabb problémája nem a be-, hanem a kivándorlás. Fiatal és szakképzett honpolgárok százezrei hagyták és hagyják el az országot. Van, aki valóban a jobb fizetésért és a jobb életkörülményekért dönt a távozás mellett, mások az egyre jobban megmérgezett politikai légkör miatt mennek el. Ezeken is változtatni kell, ha azt akarjuk, hogy megmaradjunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.