A fiúk a bányában dolgoznak

Jó kérdés, hogy az alapító atya mit szólna mindahhoz, ami ma a Walt Disney Company berkein belül és körülötte zajlik.

Hegyi Zoltán
2021. 05. 12. 6:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha ne felejtsük el, hogy minden egy egérrel kezdődött, mondta állítólag Walt Disney, amikor egy alkalommal áttekintette birodalmát. Akkor már volt mit. A sokat nélkülöző csóró srác a bátyjával létrehozta a világ egyik legnagyobb média- és szórakoztatóipari vállalatát. Ami azóta is kiválóan működik, terjeszkedik, vizuális kultúrát és ízlést formál, milliós tételben.

Más kérdés, hogy az alapító atya mit szólna mindahhoz, ami ma a Walt Disney Company berkein belül és körülötte zajlik. Mert az előjelek sokasodtak, ahogy az már lenni szokott, majd az események felgyorsultak és önálló életet kezdtek el élni. Mert van az úgy néha, hogy az egész világon végigsöprő változásokhoz csak a kezdő lökést kell megadni, aztán megy minden, mint a karikacsapás, önként és dalolva, a túltoltat is túllicitálva, egészen a tragikomédiáig. Vegyük például a csókjelenetet Disney egyik híres munkájában, a Hófehérke átrajzolásában. Generációk nőttek fel a tudatlanságnak abban a szörnyűséges állapotában, amely sajnálatosan nélkülözött bármiféle progresszív elemet, hogy a férfi herceg egy adott ponton megcsókolja a nő Hófehérkét, és mivel az ilyesmi előfordul, majdnem minden el van sikálva, lehet menni aludni. Már amennyiben ez lehetséges, mert a Grimm tesók szokásukhoz híven azért odatették magukat rendesen, évekre szóló muníciót szolgáltatva a gyermekpszichológusoknak.

Aztán mindez egyszer csak megváltozott. Most ott tartunk, hogy bizonyos vélemények szerint a gyerekeket inkább arrafelé kellene terelni, hogy az bizony aggályos, ha egy eszméletlen nőt a beleegyezése nélkül szájon csókolnak. És lehetetlen, hogy esetünkben igaz szerelemről lenne szó, tekintve, hogy csak az egyik fél tud a történtekről. És ez a jelenet arra tanítja a gyerekeket, hogy egy csók akkor is csók, ha csak az egyik fél akarja. Ez persze egy bődületes baromság, a gyerekek tojnak az egészre, mint ahogy arra is, hogy a főhősnő hét fogyatékkal élő bányásszal él egy háztartásban, ami viszont nem zavarja a megszállott kritikusokat.

Ezek a mostaniak egyébként nem az elsők a sorban, három évvel ezelőtt egy japán professzor, Kazue Muta már rámutatott, hogy a Hófehérke a Csipkerózsikával együtt a szexuális erőszakot népszerűsíti, mivel egy eszméletlen ember szexuális bántalmazását láthatjuk. Mondhatjuk minderre, hogy elszigetelt jelenségek, de az van, hogy nem, ez már egy kórus. Egyelőre röhögünk, de amennyiben folytatódik a karének (folytatódni fog), hamar az arcunkra fagyhat a mosoly. Amikor a cenzorok a szabadság szent nevében (mely szó úgy hangzik a szájukból, mint malacokéból a gregorián, hogy Szentesi Zöldi László pompás hasonlatát alkalmazzam e helyt) szétvagdossák a filmjeinket és kitépik a lapokat a könyveinkből, na akkor meszeltek a művészi és minden egyéb szabadságnak. Márpedig az alapozás gőzerővel folyik.

Szintén a Walt Disney Companyhoz kapcsolódó heti hír, hogy a vállalat elindított egy, a faji egyenlőtlenség ellen kidolgozott továbbképzési programot, kifejezetten fehér alkalmazottai épülésére. A nagyokosok amúgy is imádják a tréningeket, amik persze semmi másról nem szólnak, mint az agymosásról és némi optimalizált pénzelhelyezésről, de most különösen komolyan vették magukat. Íme néhány szegmens az órarendből. Rendszerszintű rasszizmus. Fehér előjogok. Fehér sebezhetőség. Mikroagresszió. Antirasszizmus.

Egy hétköznapi ember alighanem már az elnevezéseket sem érti, legfeljebb az jön le elsőre, hogy a Hófehérkének már a címe is gyanús, de majd elmagyarázzák nekik. A Disney ugyanis hetvenöt pontban és témában fogalmazza meg ajánlásait a dolgozóknak, amelyek útmutatásul szolgálnak arra nézvést, mit tehetnek a fehérek a faji igazságosság érdekében. Például. Meg kell szüntetni a rendőrség finanszírozását. (Anyám, borogass! Én itt most bele nem kezdek, hogy ez milyen következményekkel járna egy a polgár- és faji háború szélére sodródott országban, de nem kell hozzá különösebben színes fantázia.)

Aztán. Tüntess el a könyvespolcodról minden gyarmatosító témájú és rabszolgasággal is foglalkozó könyvet! (Lásd fentebb.) Támogass pénzügyileg egy, a fehér kiváltságok ellen fellépő aktivista csoportot, például a Black Lives Matter mozgalmat! (Még egy millió dolláros kecót a főnök asszonynak.) És a legszebb. Idejekorán ébreszd fel a gyermekedben a faji igazságosság iránti fogékonyságot. (Nagyon helyes. Az indoklás viszont az, hogy már a kisbabák is diszkriminálnak faji alapon, már három hónapos korukban is lehetnek rasszista megnyilvánulásaik, de a négyévesek már egészen bizonyosan részrehajlók lesznek a fehérekkel.)

Az elmebaj elhatalmasodásának e végtelenül szomorú pillanatában sorra veszem fehér előjogaim listájának ellenőrző kritériumait, és megállapítom, szó szerint idézve. „Fehérnek születtem, heteroszexuális vagyok, férfi vagyok, a saját nememmel azonosulok, soha nem erőszakoltak meg, még sosem neveztek terroristának.” Én kérek bocsánatot, hogy mindez így alakult történelmileg, viszont gyakran használok közösségi közlekedést. Ez talán enyhítő körülménynek számít. Talán.

A borítóképen: Walt Disney és Mickey egér szobra. Forrás: unsplash

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.