Egészségügyi ártalmasságok

Szalagcímek hirdették a minap szerte a hazában, hogy Oroszországban betiltották a dohányzást az erkélyeken. Itt jegyzem meg, ez nálunk is téma mostanában.

Hegyi Zoltán
2019. 10. 06. 9:00
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szalagcímek hirdették a minap szerte a hazában, hogy Oroszországban betiltották a dohányzást az erkélyeken. Itt jegyzem meg, ez nálunk is téma mostanában, azt is hallottam, hogy mielőtt rágyújtanánk esetleg az erkélyen, jobb, ha tájékozódunk, kié is az az erkély egyáltalán, mert nem biztos, hogy attól, mert oda lett biggyesztve a lakásunk elé, evidencia, hogy a miénk, még lehet közös társasházi tulajdon is akár, és akkor konszenzus kell meg szavazás, hogy mi legyen azzal a nyomorult cigivel, oszt mire kiderül, jönnek az elvonási tünetek.

Meg volt olyan is, hogy egy vegán embertársunk feljelentést tett a sülő hús illata miatt. Ez persze már egy járványszerűen terjedő népbetegség, a túltolás szép példája, ami megfelelési kényszerből fakad és olykor értelmezhetetlen helyzeteket produkál, egészen a hisztéria határáig.

Hogy egy pillanatra még a dohányzásnál maradjunk, az, hogy nem sikerült megoldani a kocsmákban a szeparációt és ennek következtében az úri közönség egész éjjel az ajtó előtt üvölt, lehetetlenné téve ezzel a fél környék pihenését, télvíz idején pedig folyamatos elfoglaltságot biztosít a háziorvosoknak, egyszerű túltolás. Az pedig, ha egy kávéház teraszán nem lehet rágyújtani, egyrészt azt jelzi, hogy a tulaj nincs tisztában Jim Jarmusch munkásságával (Kávé és cigaretta, 2003, Iggy Pop, Tom Waits, Bill Murray), másrészt a túltolás minősített esete csakúgy, mint a szégyensarok egy vendéglő kerthelyiségében.

De vissza a spájzba, azaz az oroszokhoz! A Dmitrij Medvegyev miniszterelnök által jóváhagyott, október 1-jétől érvényes tűzrendészeti szabálymódosítás értelmében nemcsak dohányozni tilos a lakások, szállodai és kollégiumi szobák erkélyein, de még gyertyát gyújtani sem szabad, a nyílt láng igénybevételével eszközölt sütögetésről, főzőcskézésről már nem is beszélve. Lőttek a romantikának, mint Sztálingrádnál.

A rendelet értelmében ugyanakkor a mozik kötelesek tájékoztatni a nézőket arról, hogy (amint a kérdést már Lenin is feltette egy ihletett pillanatában) mi a teendő tűz esetén, ami nagyon helyes. Az is kiváló gondolat, hogy a kórházakban a gyerekek és a súlyos betegek kórtermeit a földszinten kell elhelyezni. Ám a rendelet kitér a templomi eszközök használatára is, amiről sajnos nem találtam részletes kifejtést, holott az igazán érdekelne, hogy ezentúl miként mennek a dolgok.

A szabályok szigorítását egyébként a rendkívüli helyzetek minisztériuma kezdeményezte, ami egy izgalmas név, mert sok minden belefér, attól kezdve, hogy valami kretén bográcsozni kezd a kilencediken, és ettől leég a fél lakótelep, egészen addig, hogy valaki Rejtő Jenőt megszégyenítve elsikkasztja egy atomerőmű komplett szellőzőrendszerét, és azért is, mert egy kicsit olyan, mint valami hatalmi szerv egy XX. századi disztópiából.

És az a gyanúm, hogy ott valaki egy kicsit túlbuzogta ezt az egészet, és gyorsan eljutott a tömjénfüstig. Mert hogy a nyílt lángnak az erkélyeken történő használatára vonatkozó tilalom (ez talán így pontos „letarolt magyarul”) elsődleges célja a tűzrakás megakadályozása. Ami az orosz néplelket és azt az elképesztő találékonyságot és leleményességet ismerve, amivel a polgártársak megáldattak a sufni- és erkélytuning terén, nem lesz egyszerű feladat.

Még szerencse a nehézségek közepette, hogy mint az Egészségügyi Világszervezet napokban ismertetett jelentéséből kiderül, 2003 és 2016 között 43 (!) százalékkal csökkent az alkoholfogyasztás szintje Oroszországban, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy nagymértékben javultak az oroszok életkilátásai, feltéve ugye, ha nem hajigálják nyakon egymást lángoló fahasábokkal egy toronyház erkélyéről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.