Ugrásra készen

Mi, magyarok sem ússzuk meg a koronavírus okozta sokk miatti válságot, 2021-ben azonban jöhet az úgynevezett bázisugrás.

2020. 10. 28. 11:00
null
Még mindig jelentős a szektor hozzájárulása a GDP-hez Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olcsón senki, így mi, magyarok sem ússzuk meg a koronavírus okozta sokk miatti válságot, 2021-ben azonban jöhet az úgynevezett bázisugrás. Mostani ismereteink szerint hozzávetőleg ötszázalékos gazdasági növekedést tervezhetünk jövőre az idei mínuszos teljesítmény után. S mivel két hónap múltán 2021-et írunk, már mindenki a következő évre koncentrál. Nézzük, mit hozhat a közeli jövő!

Bármilyen meglepő, de a kilábalás tekintetében, avagy mértékében nincsenek hatalmas eltérések. Amennyiben például a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb összefoglalóját vesszük, az derül ki, hogy a 2021-es növekedési prognózist tavaszhoz képest csak minimálisan rontották le Washingtonban, így az IMF-esek négy százalék körüli bővülést várnak. A kilábalás sebességét illetően nagyjából egy húron pendülnek az OECD és a valutaalap szakértői. Az Európai Bizottság elemzése alapján pedig a vén kontinens a nagy gazdasági világválság óta példa nélkül álló gazdasági sokkot él most át. Ráadásul a recesszió mélysége és a fellendülés mértéke egy­aránt egyenetlen lesz. Bár a gazdaság újraindulása megteremti a fellendülés lehetőségét, de az EU gazdasága 2021 végére még nem fogja maradéktalanul behozni az idei év veszteségeit.

Közben a Magyar Nemzeti Bank szakértői úgy tartják, hogy a koronavírus-járvány második hulláma elleni intézkedéseknek biztosítaniuk kell a gazdasági védekezést, 2021-től a gazdasági növekedés dinamikus helyreállását, 2022-től pedig a meghatározó külső és belső makrogazdasági egyensúlyok ismételt elérését. Idézzük fel, hogy Magyarország sikeresen védekezett a járvány első hulláma ellen, azonban a második hullám minden országot új kihívások elé állít. Maradván a hazai vizeken, az átlagosnál jóval optimistábban láttatja a 2021-es évet a Takarékbank, melynek elemzői több mint hétszázalékos (!) bővülést jeleznek. Ennek hátterében pedig az áll, hogy a közgazdászok a 2020-as harmadik negyedévtől már érdemi felpattanásra számítanak. A kilábalást a munkaerőpiac vártnál jóval gyorsabb helyreállása is támogatja. Biztató jel, hogy az ipar leállásával már nem kell számolni, s az újabb korlátozások csak a szórakozás különböző formáira terjedhetnek ki.

A 2021-es bázisugráshoz financiálisan és politikailag is biztosított a háttér. Utóbbinak is nagy a jelentősége: a kormánykoalíció stabil társadalmi háttérrel rendelkezik, az elmúlt évek gazdaságpolitikája pedig megteremtette azokat a pénzügyi feltételeket, amelyek biztosítják a szükséges forrásokat. S az éves gazdasági teljesítmény húsz százalékát teszik ki azok a mentőintézkedések, amelyeket a kormány és a jegybank menedzsel. Ráadásul Magyarország megítélése a nemzetközi pénzpiacokon továbbra is jó, trendisen szólva: szeretnek bennünket finanszírozni. A lényeg: hazánk túljut a koronavírus-válság mélypontján, a cégeknek van befektetési tervük, a beruházási mutató kimagaslónak számít, a termelőberuházásokban sincs visszalépés, s a pozitív vállalati döntések folyamatosak. Vagyis: készen állunk az ugrásra. Egy, kettő, há-rom!

A szerző a Figyelő főszerkesztő-helyettese

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.