A hét elejétől ingyenesen hívható zöldszámon várja az élelmiszerlánc-biztonsági szabálytalanságokat észlelő lakossági bejelentéseket a Nébih. Bővebben>>>
A Nébih tájékoztatása szerint a kiemelt ellenőrzés alkalmával a megyei kormányhivatalok illetékes igazgatóságai az élelmiszer-előállítás és -feldolgozás területén, valamint a kereskedelemben egyaránt ellenőriztek.
Az ellenőrzés során több mint 25 előállítót, illetve kereskedelmi egységből származó 53 terméket vizsgáltak mintavétel alapján, 51 terméknél végeztek kedveltségi vizsgálatot.
Bírságolnak
A laboratóriumi eredmények közül a Nébih kiemeli, hogy a vizsgált termékek egyikében sem volt kimutatható Salmonella és a Listeria monocytogenes baktériumok jelenléte, ugyanakkor két termék sótartalma nem felelt meg az előírásnak, amely miatt a hatóság élelmiszer-ellenőrzési bírságot fog kiszabni. Jelölési hiányosságok összesen öt terméknél fordultak elő, amely miatt a hivatal figyelmeztetésben részesíti és a hiba kijavítására kötelezi az előállítókat.
A laboratóriumi vizsgálatok legnagyobb részét a termékek akkreditált érzékszervi vizsgálata tette ki, ez alapján 51 termék esetében rögzítették az alak, állomány, szín, szag és íz tulajdonságokra vonatkozó megállapításokat. A szakemberek 11 termék érzékszervi tulajdonságait találták nem megfelelőnek, amit a hatóság hamarosan szankcionálni fog.
A vizsgálatok részletes eredménye, a kedveltségi vizsgálat rangsora a Nébih honlapján olvasható.
Az új élelmiszer-biztonsági gigaszervezet megalakulásáról és főpróbájáról korábban lapunk is beszámolt.