A nagy kompromisszum

Megérkezett Merkel, aki a német szocdemekkel együtt a legnagyobbat bukta a választásokon, és beállt Timmermans mögé. És ezt elnevezték kompromisszumos megoldásnak.

2019. 07. 02. 6:00
MERKEL, Angela
Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alaphír úgy szólt, hogy Angela Merkel „kompromisszumos megoldásként” Frans Timmermanst javasolja és támogatja az Európai Bizottság élére.

Az ilyen semmitmondó mondatok felett általában el szoktunk siklani, különösen a nyári forróságban, na de azért mégis álljunk meg egy pillanatra!

Voltak itt valami választások, EP-választások, amelyeket mégiscsak megnyert (hanyatlása ellenére) a néppárt. Aztán mégis csak volt ez a csúcsjelölti rendszer (Spitzenkanditat), amit nem mellesleg szintúgy a németek találtak ki maguknak, és arról szólt, hogy az EP-választáson győzedelmeskedő párt jelölheti a bizottság elnökét. (Amúgy az egész unió, nem mellesleg pedig az euró egyetlen és egyértelmű haszonélvezője Németország, az euró a gyakorlatban a birodalmi márka szerepét tölti be.)

De visszatérve a kiindulóponthoz: minden adott volt ahhoz (néppárti győzelem, Spitzenkanditat-rendszer), hogy a néppárt adja a bizottság elnökét. Adta is, csak az volt a probléma, hogy a jelölt, bizonyos Weber úr arra is alkalmatlan, hogy egy tyúkfarmot eligazgasson hiba nélkül, és ezt hamar értésre is adták mindazok, akiknek a folyamatra bármekkora ráhatásuk is volt. Weber hamar elbukott tehát (hála Istennek!), így új jelölt után kellett nézni.

És ekkor megérkezett Merkel, aki a német szocdemekkel együtt a legnagyobbat bukta a választásokon, és beállt Timmermans mögé. És ezt elnevezték kompromisszumos megoldásnak.

Ma tehát a művelt Nyugaton azt nevezik kompromisszumnak, ha valaki az önfeladásig, önfelszámolásig hülye. Mert ugyan mi másért kellett volna Merkelnek odaállnia a legnagyobb rivális párt jelöltje mögé, egy mégiscsak megnyert választást követően? Erre semmilyen ok, semmilyen kényszerítő körülmény nem kötelezte a kancellár asszonyt, hacsak az nem, hogy odahaza megpróbálja menteni a menthetőt a csúfos szereplést követően.

Előre látható volt: ha ez megtörténik, és tényleg Timmermans – Soros kesztyűbábja – lesz az elnök, akkor a néppártnak harangoztak. És nagy valószínűséggel az unió maga is közelebb kerül a széthulláshoz. Sok más mellett ezt látta Orbán Viktor is, aki levélben figyelmeztette a néppárt elnökét, ne asszisztáljanak ehhez a semmivel sem magyarázható öngyilkossághoz.

Jellemző amúgy, hogy Orbán levelét a Magyarországon szolgálatot teljesítő ellenzéki sajtó egyöntetűen úgy tálalta, hogy Orbán „kétségbe van esve” és „könyörög Daulnak”. Persze nyilván így is meg lehet fogalmazni azt, ha valaki felhívja a figyelmet az értelmetlen önfeladásra, önsorsrontásra, öngyilkosságra.

Mindenesetre hamar kiderült, hogy Merkel újabb remek ötlete is halva született, és Timmermans – lapzártánkkor legalábbis így állt – mégsem lesz elnök. Mert nemcsak a visegrádi négyek, az olaszok, a britek, az osztrákok és a dánok nem támogatják, de maga a néppárt is fellázadt ellene. Merkel pedig behúzott magának egy újabb nagy pofont, és egyre nehezebbnek tűnik számára, hogy kihúzza odahaza a ciklus végéig.

Jelen állás szerint tehát Weber és Timmermans is leléphet a színről. Tusk felfüggesztette a tanács ülését, és kétoldalú tárgyalásokat kezdeményezett az uniós államok vezetőivel. Az a vicces még, hogy eközben a Magyarországon szolgálatot teljesítő ellenzéki sajtó a „könyörgésen” túl arról harsog, hogy Orbánnak aztán az égvilágon semmi befolyása nincs sem az európai, sem a néppárti politikára.

Eközben a hírek szerint Tusk arról egyeztet éppen, hogy mekkora Michel Barnier elfogadottsága. Orbán jó két hete közölte már, hogy a maga részéről Barnier-t, a brexitügyi főtárgyalót javasolja.

Képzeljük el, mi lenne, ha a magyar miniszterelnöknek még befolyása is lenne az európai és a néppárti politikára?!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.