Csak elegánsan

1999. 10. 13. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök tegnap a szokásos reggeli rádióinterjújában lényegében kiadta Pepó Pál útját. Pontosabban elküldte neki a selyemzsinórt: ma még elegánsan távozhat. Ám ez nem jelenti azt, hogy meg is teszi, hiszen a környezetvédelmi miniszter nem azzal kerül majd be a történelemkönyvekbe, hogy a majd’ másfél éves uralkodása alatt elegánsan kezelte az ügyeit. Pepó Pált már kinevezését követően botrányok sorozata övezte: elterjedt róla – s cáfolni nem tudta –, hogy felesége teljhatalommal bír a minisztériumban. A Fő utcai épület falai között olyan történetekről suttogtak, hogy Terike egy alkalommal a miniszter vendégei előtt pajkosan összeborzolta Tarnóczy Tibor közigazgatási államtitkár haját. Máskor klottgatyában kísérte bemutatkozó útjára Pazicski Tibor kabinetfőnököt a Természetvédelmi Hivatalba. Az öltözködés máskor is problémát okozott a miniszter családjának. Kisebbfajta diplomá-ciai botrányt eredményezett, amikor Pepó Pál a feleségével „susogós” dzsoggingban jelent meg osztrák kollégája meghívására, aki Ausztria nemzeti ünnepén talpig díszruhában várta. Persze akkor még gyakorlatlan volt a miniszteri etikett terén, nem tudhatta, hogy a munkahétvégén nem a Práterban fognak ringlispílezni. Később örömmel teljesítette Torgyán József kérését, aki jogi és közgazdasági szakembereket várt a felduzzadó FVM-be. Ám végül hogy, hogy nem, szakmai ellenfelei, nemzetközi hírű környezetvédelmi szakemberek is rákerültek a listára. Ezt a csatát épp a múlt héten vesztette el: a munkaügyi bíróság jogerős ítélete szerint egyéves téblábolás után hét korábbi vezető visszakaphatja egykori pozícióját. A milliárdokat mozgató veszélyeshulladék-lobbi pedig mindvégig az orránál fogva vezette. Arra sem volt ereje, hogy a legnagyobb környezetszennyező cégekkel kokettáló, Baja Ferenc exminiszter által az utolsó pillanatban besuvasztott adminisztrátorokat elmozdítsa. Pepó Pál nem tartott igényt a civil szervezetek támogatására sem. Miközben már a Levegő Munkacsoporttól a Világ Környezetvédelmi Alapjáig (WWF) szinte az összes zöld a távozását követelte, azt skandálva, hogy a környezetvédelem ügyének még senki nem okozott annyi kárt, mint ő, inkább befogta a füleit. A válasza csupán annyi volt: néhány, az MSZP által támogatott, KISZ-utód „szobazöld” mozgalmár nincs megelégedve vele. Egyébként minden a legnagyobb rendben. Végül Aradi Csabába kötött bele. Éppen javában folyt a Hortobágyi Nemzeti Park szokásos évi átfogó ellenőrzése, amikor a revizorok mellett újabb átvilágítócsoport jelent meg. Egy névtelen levél alapján kutakodtak, amely szerint az igazgató egymilliárd forintos bevételt szalasztott el a szürkegulya legeltetéséből, de az is lehet, hogy nem locsolgatta eléggé a Pepó-féle hibrid kukoricát. A „névtelen” feljelentők akkor még nem sejtették: nem Aradinak, hanem Pepónak készítik elő az ugródeszkát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.