A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A romák kárpótlást kérnek

Jezsó Ákos
1999. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érthetetlen, hogy amíg a zsidóság világháború alatti szenvedéséről folyamatosan szó esik a sajtóban, addig a lapok mélyen hallgatnak a cigány holokausztról – mondta lapunknak Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat (OCKÖ) elnöke. A roma kisebbségi vezető a kormánytól a cigányság számára is kárpótlást kér.Farkas Flórián lapunk kérdésére érthetetlennek nevezte, hogy amíg a sajtóban nagy teret kap a zsidóság háborús szenvedésének ténye, addig hazánk mintegy 50 ezer cigány holokausztja nem kap ilyen mértékű nyilvánosságot. – Pedig a romákat is abban az időben internálták – mondta a kisebbségi vezető. Mint ismeretes, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Schmidt Mária történésznek, a miniszterelnök főtanácsadójának az Eckhardt Tibor Politikai Akadámián elhangzott előadása kapcsán – amelyben többek között szólt a zsidóság háborús szenvedéseiről is – felháborodott hangú közleményben tudatta: „Azzal, hogy a zsidó holokausztot minden más népirtással egy színvonalra próbálja hozni, ... Le Pen legjobb magyar tanítványának bizonyult.” Az OCKÖ elnöke alapvető politikai és erkölcsi hibának tartja, hogy a cigányság kárpótlásával a politikusok eddig nem foglalkoztak. Mint mondta: az előző kormány nem vette komolyan ezt a kérdést. „Semmi bajom a zsidó kárpótlással, de a romák is itt élnek, akik közül szintén nagyon sok embert hurcoltak el a háború alatt. Elvárom a jelenlegi kabinettől, hogy a hazai cigányságot is kollektív kárpótlásban részesítse, amelyet természetbeni juttatás formájában lehet megvalósítani. A romák számára ez lelki megnyugvást adhat, hiszen azt jelezné, hogy a kormány őket is polgárként kezeli” – mondta Farkas Flórián. A kárpótlást néhány budapesti és vidéki kollégium, illetve iskola átengedésével képzeli el, ahol cigány kulturális központot, színházat, valamint kutatóintézetet alakítanának ki. Kijelentette: a kérdésről Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyalni kíván, hiszen kormánydöntés nélkül mindezt nem lehet megvalósítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.