A tőrözők bemelegedtek

1999. 11. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szöul nagyon távol van, a nyolcórás időeltolódás miatt magyar idő szerint hétfőn éjfélkor kezdődött el az 50. vívó-világbajnokság, amelyen férfi tőrözőink jól mutatkoztak be: mind a négy magyar versenyző bejutott a legjobb hatvannégy közé. Ma már bajnokot is avatnak, női párbajtőrözőink éremszerzési eséllyel viaskodnak.A férfi tőrözők azt hihették, hogy Szófiában vagy Moszkvában rendezik a világbajnokságot, mert reggel nyolc órakor öt fok volt a hőmérséklet a tízezer férőhelyes sportcsarnokban. Kovács Tamás, a szövetség technikai igazgatója elmondta, hogy a rendezők a hideget azzal magyarázták, hogy elfelejtették bekapcsolni a fűtést, így csak délre melegedett be a terem. Szerencsére vívóinkat ez nem zavarta, Érsek Zsolt és Juhász Attila öt-öt győzelmet szerzett csoportjában. Marsi Márk három győzelemmel és két vereséggel jutott tovább, Juhász Bence azonban egy győzelmével éppenhogy versenyben maradt, végül a német Schache ellen sikerült kiharcolnia a folytatást. – Örömteli, hogy mind a négy tőrözőnk a legjobb hatvannégy közé jutott – mondta Kovács Tamás. – A folytatásban sokkal nehezebb dolguk lesz, hiszen rendkívül erős a mezőny. Érsek Zsoltéktól az az elvárás, hogy legalább egy tőrözőnk kerüljön a legjobb tizenhat közé, csapatunk pedig a nyolcadik helyezésnél ne végezzen hátrébb, mert így biztosítaná a részvételét a jövő évi olimpián. Női párbajtőrözőink a nyitónapon még csak nézői voltak a küzdelmeknek, mert Mincza Ildikó, Szalay Gyöngyi, Tóth Hajnalka és Nagy Tímea a világranglistán előkelő helyet foglal el, ezért csak ma, a legjobb hatvannégy között kapcsolódnak be a küzdelembe. Kovács Tamás elégedetten állapította meg, hogy szerencsére minden vívónk egészséges, az átállás is jól sikerült, és ha a női párbajtőrözőink úgy vívnak, mint a Világkupa-versenyeken, akkor szerdán érmekkel biztosíthatják csapatunknak a jó hangulatot. Rendhagyó módon a világbajnokságot három sportcsarnokban bonyolítják le, ami megnehezíti az edzők dolgát, akik folyamatosan rohangálnak a verseny színhelyei között. A szervezők a szokatlan lebonyolításra nem tudtak megfelelő indokot felhozni, valószínűleg azért rendezik három csarnokban a vébét, hogy az 1988-ra épült létesítmények ki legyenek használva. A rajt előtt nagy bonyodalmat okozott, hogy a fegyverhitelesítéskor a pengék nyolcvan százalékát nem találták megfelelőnek. A gondot az okozta, hogy a nemzetközi szövetség megszigorította az ellenőrzést, a világbajnokságon alkalmazott röntgenvizsgálat kimutatta a pengéken a repedéseket. A csapatvezetők végül egyöntetűen arra szavaztak, hogy mindenki indulhasson a világbajnokságon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.