A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

ABBA, avagy Björn, Benny, Agnetha és Annifrid

1999. 11. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legenda sikeresen túléli önmagát. Huszonöt éve, hogy a legjobb svéd exporttermék, az ABBA együttes felkerült a csúcsra. Bármi történt is azóta velük, népszerűségük mit sem csökkent, sőt a jelek szerint nagyobb, mint valaha.A kezdetek korábbi dátumra nyúlnak vissza, mint az 1974-es siker, a Brightonban rendezett Eurovízió Dalfesztiválon átütő fogadtatású Waterloo című számuk. A két fiú, Björn Ulvaeus és Benny Andersson (gitár és zongora) 1966-ban találkozott először. Korábban más-más együttesekben játszottak, de ekkor, első közös dalukkal (Nem könnyű elmondani) hazai sikereket aratva, úgy döntöttek, együtt is maradnak. 1970-ben, akkor még csak mint háttérvokál, csatlakozott hozzájuk két lány: Agnetha Fältskog és Annifrid Lyngstad. 1972-ben már ők is szólószerepet kaptak, s az együttes neve ekkor Björn, Benny, Agnetha és Annifrid lett. Ebből alakult az azóta is márkanévnek számító betűszó, az ABBA. Ez annál is inkább találó volt, mivel Björn és Agnetha 1971-ben, Benny és Annifrid 1978-ban összeházasodott. A frigyek nem tartottak sokáig: az első pár 1979-ben, a másik 1981-ben elvált. A két lány külön-külön szólókarriert csinált, a két fiú pedig hozzálátott régi álmuk, egy egész estés musical megírásához, Tim Rice szövegére. Ez 1985-re lett kész, és nagy sikert aratott. Az egyik betétdal, a One Night in Bangkok, világsláger lett, csatlakozva az ABBA korábbi számtalan nagy slágeréhez (I Do, I Do, I Do; Mamma Mia; SOS; Money-Money-Money, Megérkezés; Táncoló királynő stb. stb.) A musicalt egyébként nálunk is bemutatta a Thália Színház és a Rock Színház fúziójából létrejött Arizona Színház a Nagymező utcában, 1992 májusában. Az együttes már 1982-ben feloszlott, de népszerűségüket régi slágereik és az azokból összeállított albumok, CD-k, videokazetták töretlenül őrzik. Hogy ez mit jelent, egy adat jelzi: 1992-ben jelent meg az ABBA Gold című válogatás. Ez azóta is évente egymillió példányban fogy. Az ABBA-rajongók népes tábora most, kedvencük negyedszázados jubileumán, születésnapi ajándékot kap: november 2-án, kedden este 20 órakor az HBO-n levetítik azt a filmet, melyet Chris Hunt készített az együttesről és történetéről. A filmet az angol ITV Network ez év májusában már bemutatta, egy hónappal azután, hogy az ABBA történetét feldolgozó, Mamma Mia! című musicalt bemutatták – április 6-án – a londoni Prince Edward Theatre-ben. A filmben – amely megkísérli megtalálni az ABBA sikerének titkait – számos híresség szólal meg: producerek, más együttesek tagjai, s maguk az ABBA-tagok is. A két fiú azt is bemutatja, hogyan készültek a remek stúdiófelvételek. A ma már nem éppen tini tagok (Björn ötvennégy, Benny ötvenhárom, Annifrid ötvennégy, Agnetha negyvenkilenc éves) feltehetőleg nemcsak a papák és a mamák számára jelentenek alkalmat a nosztalgiázásra, hiszen a jó popzene tulajdonképpen kortalan. Erre éppen az ABBA a bizonyíték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.