Aktív a német hírszerzés

Stefan Lázár (Köln)
1999. 11. 03. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hírszerzéssel és kémelhárítással foglalkozó szervek csak igen ritkán és nem szívesen lépnek a nyilvánosság elé. Munkájukat mindig bizonyos titokzatosság lengte körül, és ennek leplét a vasfüggöny felszámolását követő új viszonyok között is csak igen óvatosan hajlandók fellebbenteni. Mindezek ismeretében a meglepetés érzését váltotta ki a német hírszerző szolgálat (BND) elhatározása, hogy – fennállása óta első ízben – szimpóziumon ismertesse területének olyan részleteit, amelyeket nem kell feltétlenül a „titkos” jelzővel ellátni. A szolgálat központjában, a München közelében fekvő Pullachban lebonyolított rendezvény az illegális bevándorlás témájával foglalkozott. Németország továbbra is az emigrációra kényszerült vagy gazdasági meggondolásokból menekülő személyek első számú úti célja. A megszigorított rendelkezések és ellenőrzések ellenére ez év első hat hónapjában közel tizenkilencezer illegális határátlépőt fogtak el, 1998 hasonló időszakával összehasonlítva ez nyolcszázalékos emelkedésnek felel meg. A szimpóziumon részt vevő szakemberek egyöntetűen arra a megállapításra jutottak, hogy az embercsempészéssel foglalkozó bandák egyre kiforrottabb módszerekkel dolgoznak, és az egész világot átfogó akcióikkal évente tizenkét- és tizennyolcmilliárd dollárra rúgó forgalmat bonyolítanak le. August Henning – a hazai hírszerző szolgálat vezetője – arról számolt be, hogy egyre szorosabb kapcsolat alakul ki az embercsempészéssel foglalkozó és a kábítószerekkel kereskedő szervezetek között. A tapasztalat- és véleménycserén túlmenően a szolgálat szimpóziuma további célt is szolgált: a BND tevékenységének jelentőségét alátámasztani a közvélemény számára, hiszen a kormány takarékossági programja ezt a szervezetet is érinti. Sokak szemében a hidegháborús időszak befejeztével a hírszerzés feladata nagyot vesztett előzetes felelősségéből, holott a BND meglátása szerint mindössze az irányvonalak változtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.