A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Berlin sem ad állampolgárságot

Bozay Gergely
1999. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A berlini képviselő-testület elrendelte, hogy a jövőben ne adjanak útlevelet azoknak a jugoszláv állampolgároknak, akik német állampolgárok szeretnének lenni. Az illetékes hivatalhoz pedig kérelmet intéztek, hogy a honosítási eljárást hat hónapra függesszék fel – számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A kérést azzal indokolták, hogy Belgrád 2700 német márkát kap minden jugoszláv állampolgár után, aki lemond jugoszláv állampolgárságáról. Beck, a német kormány megbízottja szerdán úgy nyilatkozott, hogy nem tartja megfelelőlnek a berlini testület eljárását. Felhívta a figyelmet, hogy azokban az esetekben, ahol nem mondanak le a jugoszláv állampolgárságról, a kettős állampolgárság lehet a megoldás. Figyelmeztetett arra is, hogy azok a jugoszlávok, akik már 15 éve Németországban élnek, joggal kérhetik a honosításukat. Beck nem tudja elképzelni, hogy egy jogigényt egyszerűen felfüggesszenek. Werthebach berlini szenátor (CDU) szintén nincs irigylésre méltó helyzetben. A szenátor felvetette, hogy kivételes esetekben adják meg a kettős állampolgárságot a honosításukat kérő jugoszlávoknak. Még többen osztják azonban a szövetségi kormány véleményét, mely szerint az Európai Unió által elrendelt Jugoszlávia elleni embargó megsértését jelentené, ha Jugoszlávia pénzügyi kompenzációt kapna a honosítások miatt. Az embargó ugyanis megtiltja bármilyen pénzösszeg kifizetését a jugoszláv államnak. Werthebach azonban úgy látja, a honosítás nem tartozik ebbe a körbe, mert szerinte az egy belső eljárás a jugoszláv állam és polgárai között. Úgy véli, nem a kettős állampolgárság a megoldás a dilemmára, hanem a német gazdasági minisztérium határozatát kellene felülvizsgálni. A honosítási eljárás felfüggesztését semmiképpen nem tartja megfelelő megoldásnak. Más német tartományok, például Bajorország, Baden-Württemberg és Hessen, már felfüggesztették a jugoszlávok honosítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.