Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Drogellenes iskolai program

Bákonyi Ádám
1999. 11. 03. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oktatási Minisztérium drogellenes iskolai programjának az a célja, hogy a fiatalok számára ne legyen elfogadott a droghasználat, ezzel szemben az egészséges, drogmentes életet tegye vonzóvá. Ezért egy olyan kiadványon dolgoznak a szakemberek, amely – minden iskolába térítésmentesen eljuttatva – a drogfogyasztás megelőzésén dolgozó pedagógusok munkáját könnyíti majd meg.Az Oktatási Minisztérium (OM) 1999. március 1-jén hatályba lépett törvényi változásokra való tekintettel széles körű drogprevenciós kampányba kezdett. A program elsődleges célja a drog által veszélyeztetett korosztályok tájékoztatása a törvényi szabályozás változásáról, valamint egy, a fiatalok számára vonzó, pozitív – és drogmentes – életforma bemutatása. A Magyar Gallup Intézet felmérése azt mutatja: a pedagógusok szerint 90 százalékra nőtt a drogfogyasztás a középiskolások körében, ám a leghatékonyabb megelőző tevékenység – a törvényi szabályozás bemutatásával és a felvilágosítással együtt – még mindig az iskolákban végezhető. Az OM szerint az iskolai prevenció csak abban az esetben lehet eredményes, ha a fiatal még nem került kapcsolatba a kábítószerekkel, illetve ha komplex módon, a személyiség teljes körű egészségnevelését tűzi ki célul. Mindezekkel az elképzelésekkel összhangban először olyan kiadvány (iskolai drog- koordinátorok segédkönyve) elkészítésén dolgoznak, amely a közeljövőben induló, iskolai drogprevenciót koordináló pedagógusok munkáját könnyíti majd meg. A kiadványból készen kidolgozott szempontok alapján készíthetik el stratégiáikat az oktatók. A szempontok között szerepel a nevelőtestület feltérképezése; a segítő szakszolgálatok bevonásának lehetőségei, módjai; a diákok drogokkal kapcsolatos ismereteinek bővítése; kortárs segítők megszólaltatása, illetve az egyes tantárgyakba építhető ismeretek növelése stb. A kiadványt, illetve a pedagógusok munkáját pályázat kiírásával is szeretné segíteni az OM, ezért azok az iskolák pályázhatnak támogatásért, amelyekben már kialakulóban van a drogstratégia. A pályázat kiírására a tervek szerint a 2000– 2001. évi tanév elején kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.