Ellenőrzik a 4-es metró közbeszerzéseit

GB, KA
1999. 11. 02. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közbeszerzések tisztasága felett őrködő országgyűlési vizsgálóbizottság a héten kezdi meg működését, és várhatóan ötven kritikus eljárást fog ellenőrizni a közeljövőben. A vizsgálandó beruházások többségénél állami, önkormányzati pénzeket is felhasználtak. A testület a 4-es metróval kapcsolatos közbeszerzéseket is áttekinti.Pénteken tartja első ülését az az országgyűlési vizsgálóbizottság, amely a közbeszerzések tisztaságát ellenőrzi. A testület három nap múlva dönti el, hogy mely eljárásokat vizsgálják meg a jövőben. A bizottság elé várhatóan egy ötven kritikus ügyet tartalmazó lista kerül, amelyek döntő többsége önkormányzati beruházás, s feltételezhető, hogy viszszásságok történtek a közbeszerzési eljárások során – tudtuk meg Székely Zoltántól, a 11 fős ad hoc bizottság kisgazda elnökétől. A honatya elmondta: javaslatára várhatóan áttanulmányoznak és ellenőriznek több fővárosi beruházásra kiírt pályázatot, köztük a 4-es metróval kapcsolatos eddigi eljárásokat. Mint közölte: a fővárosi önkormányzat csak a tavalyi évben összesen 208 milliárd forint értékben írt ki pályázatokat. Áttekintik a Madách és a Thália Színház felújításánál lefolytatott eljárásokat, valamint a MÁV és a Magyar Posta közbeszerzési technikáit. A testület különös figyelmet fordít a csatornaberuházásokra. Megvizsgálja a Napi Magyarországban hozott, a Közbeszerzési Döntőbizottság által elmarasztalt Tiszanána, Sarud, Újlőrincfalva települések által szennyvízcsatorna-építésre kiírt eljárást. A három község a közbeszerzési törvényt megsértve döntött a Geotorr Kft. mellett, többek között a térség MSZP-s képviselőjének javaslatára. Székely Zoltán nem titkolta, hogy – természetesen tisztességes eszközökkel – szeretné elősegíteni a polgári erőkhöz kötődő vállalkozások sikerességét és aktivizálását, jelenleg ugyanis a gazdasági élet legfőbb szereplőinek 80-90 százaléka a szocialisták és a szabad demokraták holdudvarához tartozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.