A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Erősödő izraeli légvédelem

H. Lovas-Putsay
1999. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Öböl-háború idejéből a közvélemény számára meglehetősen ismertté váltak a Scud rakéták. Ezúttal sikerült amerikai–izraeli együttműködéssel létrehozni a Scud rakéta elhárítórakétáját, a HÉC-et. Az elhárítórakéta túlesett a hetedik kísérleten, melyre Izrael egyik katonai bázisán került sor.A kísérlet folyamán a rakéta minden alkatrészét kipróbálták. A HÉC projekt idáig 2 millió amerikai dollárt emésztett fel. Most, hogy a rakéta üzemképes, az izraeli légvédelem arra készül, hogy az ország területét ezzel a rakétával védje meg az ellenséges rakétatámadásoktól. Ilan Birán tábornok, a honvédelmi minisztérium volt államtitkára lapunk kérdésére válaszolva elmondta: mindent megtettek azért, hogy a HÉC már 2000 kezdetén bevethetővé váljon. A tábornok szerint az elkövetkezendő években a rakéta teljes mértékben betölti majd rendeltetését. A célkitűzések értelmében három teljes rakétaüteget hoznak létre, amelyek a tábornok szerint biztonságot jelenthetnek Izraelnek az ellenség ballisztikus rakétáinak elhárításában. Lapunk információi szerint a HÉC-projekt más országokat is érdekel. A fegyver áruba bocsátására azonban még az amerikai kísérletezőpartner beleegyezésére is szükség van. Izrael már bemutatta a rakétát az idei, a Le Burget repülőtéren megrendezett nemzetközi légiipari kiállításon. Akkor még a fegyver nem volt készen. Napjainkban a rakéta telepítése körül hatalmas bonyodalmak vannak Izrael-szerte, hisz a zöldek és több miniszter tiltakozik az ellen, hogy lakott területek közelében telepítsék az elhárító rakétákat. A jövő heti minisztertanácsi ülésen a miniszterelnök kénytelen lesz a kormány elé vinni a rakéták telepítésének problémáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.