A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Felidézhető a dicső múlt

Sütõ Nagy Zsolt
1999. 11. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utoljára 1980-ban vehetett részt a magyar női röplabda-válogatott az olimpián, s bár ahhoz csodára lenne szükség, hogy Sydneyben ott legyen az együttes, a mostani selejtezősorozat 2. fordulójában, Török-országban nem esélytelen. A nemzetközi szövetség (FIVB) rendkívül szigorú és bonyolult kvalifikációs rendszere alapján kontinensenként egy ország, a Világkupán dobogón végző három csapat, valamint a három világselejtező legjobbja juthat ki az olimpiára. Törökországban szerdától vasárnapig hat csapat küzd a 3. fordulóba jutásért, amit csak a tornagyőztes érhet el. A hat válogatottat két hármas csoportba osztották, s Magyarország a házigazda Törökországgal, valamint Franciaországgal mérkőzik. Az első két együttes kerül az elődöntőbe, ahol a másik trió – Ukrajna, Csehország, Ausztria – két legjobbjával keresztbe játszik, s a továbbjutó kiléte a vasárnapi fináléban dől el. – Kisebb sérülések zavarták ugyan a felkészülést, a játékosok többsége nem százszázalékosan egészséges, de ennek ellenére bízom a bravúros szereplésben – mondja Németh Lajos szövetségi kapitány. – A válogatott nagy része vérbeli profi, ami nemcsak azt jelenti, hogy ebből él, de lelkileg is elég erős, képes arra, hogy túltegye magát az apróbb bajokon. Ilyen harcos, tudatos csapatom még nem volt. Éppen ezért csalódott lennék, ha legalább az elődöntőbe nem jutnánk be, s hogy ott mire lehetünk képesek, arról nehéz véleményt mondani, mert az ellenfeleket alig ismerjük. Az évekig Törökországban dolgozó és a nyáron hazatérő Garamvölgyi Mátyástól azért annyit megtudott a szakvezető, hogy a hazai társulat sebezhető, az első mérkőzésen meglephető. A franciáktól a legutóbbi Euroligában kikapott ugyan a magyar nemzeti együttes, ám akkor sérülés miatt hiányzott két Németországban profiskodó kulcsjátékos, Czakó Mária és Dambendzeth Nathalia. Ráadásul a világ legjobb bajnokságában, Olaszországban röplabdázó Vojth Ildikó is rengeteget fejlődött a múlt évben. A továbbjutás esélyesei, az ukránok és a csehek a másik ágon kezdenek. A korábbi Eb-bronzérmes cseh válogatott alaposan átszerveződött, s már korántsem olyan félelmetes, mint korábban, s hasonló változáson esett át az ukrán csapat is. – Ha óriási bravúr árán sikerülne a továbbjutás, az hatalmas eredmény lenne, hiszen ez azt jelentené, Európa hat legjobb csapata között van a magyar, amire tizenöt éve nem volt példa – teszi hozzá Németh Lajos. – Mivel a nőknél Európának nincs olyan súlya, mint a férfiaknál, egyelőre csak álomnak tűnhet az olimpiai szereplés, ám amíg szikrányi esély is van, addig tudom, hogy foggal-körömmel küzdeni fognak a lányok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.