A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Fogyatékosok orvosi ellátás nélkül

Zivkovic Natália
1999. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem gondoskodnak a fogyatékosok megfelelő egészségügyi ellátásról a sérült embereket ápoló otthonok vezetői – állapította meg az a vizsgálat, amely az ilyen intézményekben élők emberi és állampolgári jogainak érvényesülését vizsgálta három otthonban.Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa három helyen, a szakolyi, a garai és a polgárdi-tekerespusztai intézményben folytatott vizsgálatot. Megállapította: egyik intézményben sem biztosították a megfelelő orvosi ellátást, s mindhárom otthonban alapvető probléma volt az elő- és utógondozás hiánya. A polgárdi-tekerespusztai intézetben meglepetéssel tapasztalták a hivatal munkatársai, hogy a gondozottaknak maguknak kellett megvásárolniuk a gyógyszereket – fogalmazott Gönczöl Katalin tegnapi tájékoztatóján. Hozzátette: itt azt is kifogásolták, hogy a kimenő megvonásával büntették az italozó ápoltakat. Akadt otthon, ahol az állattartás olyan körülmények között történt, hogy az közvetlen fertőzésveszélyt jelentett. A vizsgálat után az ombudsmani hivatal 30 ajánlást fogalmazott meg az intézmény fenntartóinak. Az ombudsman 1996-ban már végzett egy vizsgálatot ezen a területen. Elmondta: érezhetők az akkor kezdeményezett és időközben végrehajtott jogszabály-módosítások pozitív hatásai. Akkor azt állapították meg, hogy az intézetek csak „megőrzik” a fogyatékosokat, állapotuk javítására nem fordítanak figyelmet. Azóta javult az intézetben élők rehabilitációja, készségfejlesztése és rendszeressé váltak az orvosi felülvizsgálatok is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.