Izzó cserépmadár

Ilosvai
1999. 11. 19. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1996-ban megnyílt budaté-tényi Kerámia Parkban kerül sor Szabán György keramikus kiállításának megnyitójára november 21-én, délután 15 órakor. Bevezeti és a művész munkásságát ismerteti Angyal Mária művészettörténész. Közreműködnek: Fabók Mariann és Vincze Márton versmondók, valamint a Vánmocsello duó muzsikusai: Vándor Béla és Mócsai Tamás. Az 1952-ben született Szabán György keramikus, aki Svájcban, Belgiumban, Hollandiában is bemutatta már a műveit, kőedény jellegű plasztikákat, madárfigurákat, továbbá tradicionális korongozott edényeket készít. Különféle technikákat (samott, keménycserép, félporcelán) alkalmaz, egyúttal a japán rakut is. Ez utóbbi ősi égetési eljárás, melynek magyar fordítása: „a ráérő idő élvezete”. A raku technika alkalmazásával az edényeken hajszálrepedések keletkeznek. Az ezer fokon égetett, tarka alapanyagokból való kerámiák színét a művész akarata és a tűz szeszélye közösen alakítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.