Javul Tudjman állapota

Bencze Lajos
1999. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franjo Tudjman horvát elnök állapota a tegnapi orvosi konzílium szerint a hétfő esti bélműtét után javulóban van. Az alkotmány értelmében Vlatko Pavletic akadémikus, a horvát nemzetgyűlés elnöke venné át az államfői teendőket, ha az orvosi beavatkozáson átesett Tudjman elnök tartósan képtelen lenne hivatala betöltésére. Tegnap a parlamenti ellenzéki hatok vezetőinek követelésére Pavletic találkozott velük és tájékoztatta őket Franjo Tudjman állapotáról. Az ellenzékiek követelik, hogy a parlamentet még ne oszlassák fel, hanem a beállt helyzetre való tekintettel maradjon meg jelenlegi összetételében legalább november 28-ig. Mate Granic horvát külügyminiszter a műtétet követően magához kérette a Horvátországba akkreditált külföldi diplomáciai képviseletek vezetőit és tájékoztatta őket a Tudjman elnökön sürgősen végrehajtott beavatkozás jellegéről. A horvát alkotmánybíróság elnöke szerint az orvosi konzílium műtét utáni közleménye egyáltalán nem olyan jellegű, ami arra engedne következtetni, hogy Tudjman elnök nem láthatja el államfői teendőit. Az elnöki hivatal főnöke közölte, hogy az irodák zavartalanul működnek. A kabinet néhány tagja folyamatosan a kórházban tartózkodik, s a hivatal tartja a kapcsolatot a kormánnyal és a nemzetgyűléssel. A tegnapi horvát lapok nem hallgatják el a kérdést: van-e olyan erőnlétben Tudjman, hogy elláthassa a megnövekvő elnöki teendőket, amikor a december 22-re tervezett parlamenti választások előtt feloszlik a nemzetgyűlés alsóháza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.