A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kérdőjelek egy támadás körül

Zord Gábor László
1999. 11. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai külügyminisztérium vezetői leállították azt a „házon belüli” vizsgálatot, mely a Szudán elleni tavaly nyári amerikai támadás ürügyéül szolgáló bizonyítékok elégtelenségét fedte volna fel.Az afrikai muzulmán ország fővárosában lévő vegyi üzemre azt követően mértek csapást, hogy a hírszerzés bizonyítottnak találta az üzem vegyi fegyverek előállítására irányuló tevékenységét, illetve kapcsolatát Oszama bin Laden szaúdi terrorista-milliárdossal. A Kartúm külvárosában található gyárat számos robotrepülőgép találta el 1998. augusztus 20-án, a két héttel azelőtt kelet-afrikai amerikai nagykövetségek ellen végrehajtott robbantásos merényletekre válaszul, melyeket valószínűleg bin Laden szervezett. A támadást követően komoly kétségek merültek fel a célpont kiválasztásával kapcsolatban. Egyesek szerint a gyár vegyi fegyverek előállítására irányuló tevékenységét alátámasztó bizonyítékok elégtelenek. A földminta, mely a VX ideggáz elkészítéséhez szükséges Empta nevű hatóanyagot tartalmazta, csak a gyár közeléből származott, nem a területéről, a begyűjtést végző ügynök pedig valószínűleg nem is kezelte megfelelően a bizonyítékot. Többek között a külügyminisztérium magas rangú munkatársai is kételyeiknek adtak hangot, összefügésben egy, még a támadás előtt készült hasonló értelmű feljegyzéssel, mely a rendelkezésre álló bizonyítékokat kritizálta. Noha a kormányzat továbbra is kiállt a Shifa üzem elleni támadás igazoltsága mellett, a minisztériumon belül hírszerési ügyekkel foglalkozó osztály olyan kételyeket fogalmazott meg, hogy egy vezető hivatalnok jelentés elkészítésére utasította őket, közvetlenül a támadást követően. Erről a tevékenységről tájékoztatást kapott Thomas Pickering külügyminiszter-helyettes. Pickering megkérdezte, hogy az új vizsgálatra ad-e okot valamilyen új bizonyíték. Mivel erre nemleges volt a válasz, a külügyminiszter-helyettes azonmód a vizsgálat leállítására adott utasítást. Madeleine Albright külügyminiszter néhány nappal később tájékoztatást kapott az ügyről, és biztosították, hogy a munkát leállították. Az eset pikantériája, hogy a kritikus jelentés elkészítésére utasítást adó magas rangú hivatalnok – aki mellesleg a közelmúltban 42 évi szolgálat után nyugdíjba vonult – baráti körben sértődöttségnek és aggodalmának adott hangot a vizsgálat szőnyeg alá söprése miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.