Kié lesz az INA?

Barát Mihály
1999. 11. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz Generali biztosító meggyorsítja az ugyancsak olasz INA SpA biztosító ellenséges felvásárlását, elhárítva ezzel a tőzsdefelügyelet utolsó kifogását is. A harmadik legnagyobb európai biztosítócsoport, a Generali eredetileg januárra tervezte a hivatalos ajánlattételt, de ezt az időpontot a tőzsdefelügyelet képtelenül ké-sőinek tartotta. A Generali már november közepén hivatalosan előterjeszti 12 milliárd eurós ajánlatát az INA részvényeseinek. A felvásárlást a múlt héten elvileg jóváhagyta az olasz központi bank és az állami biztosítás-felügyelet. A Generali szeptemberben hozta nyilvánosságra tervét: az INA megvásárlásával elsőségre törekszik a hazai piacon. Az INA jelenlegi legnagyobb részvényese, a Sanpaolo IMI SpA eredetileg baráti felvásárlóként sorompóba állt, de aztán októberben megegyezett a Generalival, hogy megkapja az INA bankérdekeltségeinek ellenőrzését, és cserébe nem ellenzi a Generali és az INA egyesítését. Valószínű, hogy az INA nem tud már kitérni a Generali elől, bár egy fellebbviteli bíróság pénteken megerősítette az INA-vezetés Generali vitatta jogát a védekezésre és az ügylet megakadályozására. Az INA, hogy elkerülje a bekebelezést, felhívást tett közzé baráti felvásárlók számára, de a próbálkozás mindeddig eredménytelennek bizonyult. A Generali elnöke, Alfonso Desiata vasárnap azt mondta, hogy komoly tárgyalások folynak az INA vezetőivel. Az INA részvényeire szintén pályázó Mol Rt. képviselője lapunknak elmondta: a Generali ajánlata nem befolyásolja az olajcég üzleti szándékait, a Mol továbbra is tárgyal az INA vezetőivel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.