A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Közeleg az influenzaszezon

Berek Patrícia
1999. 11. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindította idei influenzajelző szolgálatát az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) fővárosi Intézete. A jelzőrendszer októbertől áprilisig működik, ez idő alatt a házi- és gyermekorvosok, a kórházak hetente jelentik a megbetegedéseket.Egyelőre hetente körülbelül ezer légúti megbetegedést észlelnek Budapesten – mondta el lapunknak Kocsis Sándor, a fővárosi intézet helyettes tiszti főorvosa. Az úgynevezett „tetőzés” most is, mint mindig, a december– március közötti időszakra várható. Kocsis Sándor emlékezete szerint az utolsó tíz esztendőben igazán nagy méretű járvány nem fordult elő, a heti több tízezres megbetegedés volt a csúcs. Az ÁNTSZ a jelentések összegzése után megteszi a szükséges intézkedéseket – gyógyszerellátás, ágyszám biztosítása, látogatási tilalom elrendelése stb. –, emellett az intézet víruslaboratóriuma felkészült az influenza izolálására. Az októbertől áprilisig terjedő időszakban a házi- és gyermekorvosoknak, valamint a kórházaknak hetente jelenteniük kell a légúti lázas megbetegedéseket, a szövődményes eseteket és az esetleges elhalálozásokat. A kerületek iskolái figyelemmel kísérik a hiányzások alakulását. A légúti megbetegedések is veszélyesek, ám a hasonló tünetek miatt sokan keverik az influenzával – mondta lapunknak a helyettes tiszti főorvos. – Ugyanakkor egyetlen megbetegedést sem szabad elhanyagolni, lábon – rosszabb esetben munkahelyen – kihordani, mert számos szövődmény léphet fel, s nem mellékesen így terjed a legkönnyebben a fertőzés. A betegségek elleni legjobb védekezés a jó kondíció, a helyes táplálkozás és persze a védőoltás. A rászorulók számára – elsősorban az időseknek és valamilyen szervi megbetegedésben szenvedőknek – 180-190 ezer ingyenes influenza elleni védőoltás áll rendelkezésre. Az oltás hat hónapra ad védettséget, ezért célszerű novemberben vagy december elején beadatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.