Kuzma Mihály alezredes soha nem írt búcsúlevelet

Rozgics Mária
1999. 11. 02. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem írt búcsúlevelet Kuzma Mihály néhai Békés megyei rendőrtiszt – jelentette ki tegnap lapunknak Katona Ágnes, az Országos Igazságügyi Grafológiai Intézet vezetője, miután elemezte a tavaly február 27-én elhunyt alezredes írását. Pallag László kisgazda frakcióvezető-helyettes közölte: tovább folytatja az adatgyűjtést, s eddig is már számos bizonyítékot adott át a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnak.Elkészült néhai Kuzma Mihály írásának elemzése, amelyet a rendőrség mint búcsúlevelet tartott nyilván. Erre alapozva állapították meg 1998. február 27-én, hogy a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője önkezével vetett véget életének. Pallag László, az olajügyekkel foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság felállításának kezdeményezője az eredeti írást – amely érdekes módon több napon át keringett, mire a címzetthez érkezett – megküldte Katona Ágnesnek, az Országos Igazságügyi Grafológiai Intézet vezetőjének. Az elemzést követően Katona Ágnes lapunkat arról tájékoztatta, hogy az írás minden kétséget kizáróan nem tekinthető búcsúlevélnek. A levél tartalma, a kézírás jellegzetes vonalvezetése egyértelműen azt bizonyítják, hogy Kuzma Mihály halála előtti pillanatokban nem volt az öngyilkosokra jellemző lelkiállapotban. Felháborodást és nem önmegsemmisítő állapotot tükröz a levél, amelynek kifejezetten agresszív töltete állapítható meg, ez az agresszivitás azonban nem önmaga, hanem mások ellen irányul. A Békés megyei rendőrök által búcsúlevélnek vélt írás utolsó mondata egyértelműen utólag, az aláírás rögzítése után került a papírra. A levél csupán utolsó mondata alapján lehetne búcsúlevélnek minősíthető. Ez az írás azonban Katona Ágnes szerint külső kényszer hatására íródott. Az intézet vezetője kifejtette: az igazságügyminisztertől kapott kinevezésük alapján kellő szakmai és tudományos megalapozottsággal rendelkezve készítik el szakvéleményüket. Jelen esetben Kuzma Mihály írása azt is jelentheti, hogy az öngyilkosság ténye nem bizonyított, ezért megalapozott a néhai főrendőr lányának, Kuzma Valériának a gyanúja: édesapja nem önkezével vetett véget életének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.