Lakáspolitikai vita

Sz. Zs.
1999. 11. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyakorlatban megvalósíthatatlan a kormány lakáskoncepciója – állítja a Gazdasági Minisztériumban (GM) nemrégiben megalakult Lakáspolitikai Tanácsadó Testületből kimaradt Lakásbérlők és Lakók Egyesülete (Labe). Információnk szerint viszont a Pénzügyminisztérium (PM) a napokban tájékoztatja az önkormányzatokat a nyáron elfogadott program részleteiről.Magyarországon továbbra sincs gazdája a lakásügynek – mondta el lapunknak Battha Pál, a Labe elnöke, aki méltánytalannak tartja, hogy kimaradtak a társadalmi szervezetek részvételével megalakult lakáspolitikai testületből. Az egyesület szerint ma nem anynyira a lakásépítés kérdése a legfontosabb, mint inkább a nagyvárosi lakótelepek lepusztulása és az ezzel együtt tömegesen jelentkező szociális feszültségek kezelhetetlenné válása. Battha hozzáfűzte: már a nyáron felhívták a figyelmet a készülő kormányzati lakáskoncepció hiányosságaira, legfőképpen arra, hogy ezek az elképzelések alkalmatlanok a meglévő épületállomány rehabilitációjára. A gazdasági tárcánál „lesöpörték az asztalról” a Labe és egy német kormányzati alapítvány által közösen kidolgozott nonprofit lakótelepi modellt, pedig ennek segítségével „EU-konform” módon menthetnék meg a rendkívül szerencsétlenül privatizált lakótelepeket – véli a civil szervezet elnöke. Szerinte a lakáskérdés megoldásához vagy elegendő pénz, vagy pedig végrehajtható koncepció kell. A már bevált külföldi példák közül a német vagy a holland modell elemei átvehetők, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az Európában átlagosnak számító 50 százaléknyi bérlakásállomány hazánkban alig több, mint öt százalék. A kormány lakáskoncepciójának részleteiről, a feladatok jövő évi finanszírozásáról a PM napokon belül írásban tájékoztatja a települési önkormányzatokat – tájékoztatta lapunkat a GM lakásügyi osztályának illetékese. Elképzeléseik szerint egy hónap felkészülési időt adnak az új támogatási rendszer áttanulmányozására, hogy a kiadásokat már a jövő évi költségvetésekben szerepeltethessék. Megtudtuk: a Labe valószínűleg azért maradt ki a tanácsadó testületből, mert abban 5-6 lakásügyekkel foglalkozó országos szervezet is helyet kapott. Az egyesület javaslatait ismerik, ám szerintük egy ilyen – szakmai előterjesztéseket és törvényjavaslatokat véleményező – testület működésképtelenné válhat, ha mindenkit „felvesznek”, aki jelentkezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.