A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Lesz-e cukrászda a Hauerből?

1999. 11. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is bizonytalan az egykoron világhírű, több mint százéves józsefvárosi Hauer cukrászda jövője, mert a VIII. kerületi képviselők legutóbbi ülésükön eredménytelennek nyilvánították a korábban kiírt pályázatot. Az önkormányzat és Hauer Rezső, az alapító unokája azonban bízik abban, hogy mégiscsak visszavarázsolhatják a századelő hangulatát a Rákóczi útra.– Eltökélt szándékom, hogy megcsináljam azt a cukrászdát, amely méltó nagyapám egykori „birodalmához” – mondta el lapunknak Hauer Rezső. A vendéglátós dinasztia sarja – aki egyébként híres dzsessz-zenész – már fél éve kísérletezik a főváros VIII. kerületi, Rákóczi út 49. szám alatti helyiségcsoport megszerzésével. Mint arról korábban beszámoltunk, a szebb napokat is látott cukrászda lassan egy évtizede bezárt, és szinte szó szerint romokban hever. A tulajdonos önkormányzat azóta próbálkozik a volt Kelet-Pesti Vendéglátóipari Vállalat, majd az Orient Rt. által lepusztított ingatlan hasznosításával. Hauer Rezső, nagyapja egykori beszállítójának unokájával, Frisch Miklóssal – a péksüteményeiről és fagyasztott áruiról ismert vállalkozóval – közösen adná vissza a Hauer név megkopott fényét. Korabeli rajzok és fényképek alapján újraépítenék a hajdani berendezést. A titkos Hauer-receptek alapján pedig olyan süteményeket készítenének, melyek többsége Magyarországon nem kapható. A nyár derekára ígért önkormányzati döntés elmaradt. A tervekhez ugyanis nem elegendő a kerület által felkínált terület, hanem az egész helyiségcsoport kell – húzta alá Hauer. Eszerint az utcára nyíló 900 négyzetméter mellett beépítenék az udvart és az első emeletből mintegy 240 négyzetméternyi területet. – Az önkormányzat privatizációs rendelete az így becsült 62 millió forint értékű ingatlannál kötelezővé teszi a pályázatot – indokolta az őszi döntésüket Gotthard Gábor alpolgármester. Hozzátette: a kiírásra ketten jelentkeztek, Hauer 30 millió forintot kínált, viszont a felújítás – várhatóan 100 millió forint fölötti – költségeihez az önkormányzat segítségét kérte. Utóbbi feltételt a múlt heti testületi ülésen visszavonta. A másik cég, az Első Plusz Kft. sem kínált többet, viszont a felújításra garanciát vállalt. Molnár György, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke szerint azon szándékuk, hogy a Rákóczi úton cukrászda legyen, változatlan. A hagyományok miatt Hauer elképzeléseit is támogatják, ezért inkább elodázták a döntést. Mivel a helyiségre érkezett vételi ajánlatok a becsült ár felét tartalmazzák, most jogászok vizsgálják: a profilkötöttség miatt eltekinthetnek-e az újabb pályázattól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.