A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Megmentik a pusztuló holtágakat

Valkó Béla
1999. 11. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A vállalatnak nincsenek pénzügyi gondjai, bár jelentős hitelállománnyal gazdálkodunk, amelynek összegét az idén sajnos nem sikerült csökkentenünk – tájékoztatta lapunkat Sárfy Péter, a Bábolna Rt. megbízott vezérigazgatója tegnap a társaság központjában megrendezett, kihelyezett mezőgazdasági bizottság ülését követően. Ennek okaként a vezérigazgató a baromfiágazat idei kedvezőtlen helyzetét jelölte meg és egyben reményét fejezte ki, hogy jövőre lendületet vesz a profittermelés. Arra a kérdésre, hogy mikorra várható végleges döntés a részvénytársaság vezérigazgatói posztjáról, Sárfy Péter elmondta, hogy ennek megválaszolása nem az ő kompetenciája, hiszen maga is a cég alkalmazottja, akit az idén június 12-én azzal bíztak meg, hogy a végleges kinevezés megtörténtéig vezesse a vállalatot, ügyelve arra, hogy ne legyen törés a gazdálkodásban. Sárfy Péter mindazonáltal nem titkolta, hogy szerinte a kérdés rövid időn belül megoldást nyer, hozzátéve, hogy nem túl szerencsés, ha egy cégnél tartós időn keresztül bizonytalan az első számú vezető személye és különböző találgatások látnak napvilágot. A részvénytársaság információink szerint október utolsó hetében tartja közgyűlését és elképzelhető, hogy a személyi döntés már ezt megelőzően megszületik, hiszen a vezérigazgató kinevezése az igazgatótanács jogkörébe tartozik. A Bábolna Rt. árbevétele egyébként az idén várhatóan 35 milliárd forint körüli összeget tesz ki. Mint megtudtuk, a nagyvállalat, amelynek tevékenységéből az élelmiszeripar több mint 50 százalékkal részesedik, sikeres programot valósított meg marketingszervezet kialakításában, és több nagyarányú fejlesztésbe is belefogott. A korábbi elképzelésekkel ellentétben takarmánykeverőinek felújítását 2 milliárd forintról 1,5 milliárdra mérsékelte, és hozzákezdett egy 500 millió forintot meghaladó pulykafeldolgozó beruházáshoz is. A Bábolnára kihelyezett mezőgazdasági bizottsági ülés, Farkas Sándor elnökletével egyébként megtárgyalta és általános vitára alkalmasnak találta a holtágak megóvásával, hasznosításával és rehabilitációjával kapcsolatos jelentést, illetve határozati javaslatot. Arról van szó, hogy a magyarországi holtágak legtöbbje az elmúlt évtizedekben a mezőgazdaság nagyfokú kemizálása, az üdülőövezetek tömeges elterjedése következtében veszélybe került. Pedig ezeknek a holtágaknak egy jelentős része Európa vizes élőhelyei között is kiemelkedő értéket képviselnek. Ezeket a szakemberek által „szentély” típusúnak nevezett holtágakat állami tulajdonban kell tartani, illetve a nemzetközi parkigazgatóságok kezelésébe adni. Célszerűnek látszik, hogy az állam meghatározza a holtágak hasznosítási formáinak kereteit, valamint megmentésükre a finanszírozási konstrukciót megteremtse. Nagyon fontos, hogy a rendelkezésre álló állami források felhasználása szakszerű legyen, és adott esetben a helyi erők is bekapcsolódhassanak a különböző programokba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.