A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Pintér visszahívta Kiss Kálmánt

1999. 11. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiss Kálmán határőr vezérőrnagy ügyében tegnap délutánra ígérte Pintér Sándor belügyminiszter a döntést azután, hogy a Legfelsőbb Bíróság október 21-i határozatában jogerősen elmarasztalta a Határőrség országos parancsnokát. Lapzártakor kaptuk a hírt, hogy a tárca vezetője közleményben hozta nyilvánosságra a döntését. A hivatalos tájékoztató így szól: „A belügyminiszter a mai napon 1999. november 15-i határidővel visszavonta Kiss Kálmán vezérőrnagynak, a HŐR országos parancsnoka rendészeti főigazgatójának országos parancsnoki megbízását, mivel a Legfelsőbb Bíróság Kiss Kálmánt egy rendbeli hivatali visszaélés miatt 100 ezer forint megfizetésére ítélte.”A határőrség megbízott országos parancsnoka politikai koncepciót feltételez az őt hivatali visszaélés bűncselekménye miatt elmarasztaló Legfelsőbb Bíróság jogerős ítélete mögött. Erről Kiss Kálmán határőr vezérőrnagy tegnap rögtönzött, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt, miután beszámolt az Országgyűlés önkormányzati bizottsága rendészeti albizottságának a határőrség tevékenységéről. – Amit a Legfelsőbb Bíróság büntetőtanácsa hozott, az nem jogi ítélet, hanem egy politikai koncepció és annak megítélése, mert nem azt bizonyította be, hogy szabálytalanság történt, hanem feltételezés alapján hozott ítéletet – fogalmazott Kiss Kálmán. Szavai szerint semmifajta szabálytalanságot nem követett el, eddig is tiszta lelkiismerettel vezette a határőrséget, a jogszabályok betartásával intézkedett. Elmondta, hogy az írásba foglalt jogerős ítélet kézhezvételét követően felülvizsgálati kérelemmel fog fordulni a Legfelsőbb Bírósághoz. Kiss Kálmán nem tartja jogállamhoz méltónak, hogy őt, a határőrség tábornokát több évig – nézete szerint jogellenesen – le lehetett hallgatni. – Az, hogy több évig folyó, jogellenes lehallgatás eredményeként ennyit ki tudtak hozni, elég nagy szegénységre vall – mondta Kiss Kálmán. Arról nem kívánt nyilatkozni, hogy vajon mi húzódik az ügy hátterében, de jelezte: ha ügye „olyan szakaszba” érkezik, mindenképpen tájékoztatni fogja a közvéleményt, függetlenül a belügyminiszternek a személyére vonatkozó döntésétől. Ugyanakkor megjegyezte: a határőrség szempontjából lehet, hogy lényeges, de nem meghatározó, hogy ki vezeti a szervezetet. Hozzátette azt is: mindez nem befolyásolja abban, hogy megbízott parancsnokként hogyan vezeti a határőrséget. Kiss Kálmán bizonyos fokú hisztériakeltést érez maga körül, de véleménye szerint a határőrség döntő része tudja, hogy tisztességesen él.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.