A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Tőkés ismét bírál

Pataky István
1999. 11. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddig megszokottnál is élesebb hangnemben támadta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetését Tőkés László. Markó Béla (képünkön) szerint a református püspök már jó ideje csak meghökkentő kijelentéseivel igyekszik felszínen tartani magát. Az RMDSZ vezetője válaszra méltatlannak nevezte a tiszteletbeli elnök nyilatkozatait.„Tíz évvel az RMDSZ megszületése után azt tapasztalom: a szövetség ahelyett, hogy megerősödött volna és átláthatóbbá lett volna, jelképesen szólva egyfajta olyan kommunista párttá lett, ahol egy elit tartja a kezében a teljes hatalmat” – idézett a távirati iroda Tőkés László tegnapi interjújából. A Transilvania Jurnal című román nyelvű napilapnak nyilatkozva, a püspök elégedetlenséggel szólt arról, hogy „Markó Béla szövetségi elnök és klikkje feladta az RMDSZ eredeti céljait, nevezetesen az autonómiát és a magyar egyetem újraalapításának ügyét”. Tőkés úgy vélte, a magyar szövetség vezetősége megalkuvásról és oportunizmusról tesz tanúbizonyságot. – Tőkés püspök saját retorikájának csapdájába esett. Mivel kijelentéseivel a meghökkentésre alapoz, egyre nagyobbakat kell mondania. Nyilatkozatai éppen ezért nélkülözik a komoly elemzéseket, a tárgyilagos minősítéseket – jelentette ki a Napi Magyarországnak Markó Béla, hozzátéve: számára méltatlan lenne, ha felvenné a tiszteletbeli elnök által elé dobott kesztyűt és bármiféle magyarázkodásba vagy vitába keveredne az interjúban elhangzott támadások kapcsán. Markó szerint Tőkéshez is méltatlan az a mód, ahogyan RMDSZ-es kollégáit támadja. A szövetségi elnök lapunknak elmondta: a református püspök nyilatkozatait az is minősíti, hogy azok olykor nem éppen magyarbarátságukról híres román nyelvű sajtóorgánumokban látnak napvilágot. – Tőkés Lászlónak át kellene gondolnia, milyen károkat okoz az RMDSZ-nek azáltal, hogy a román közvélemény közvetítésével üzenget – hangsúlyozta Markó. Mint mondta: a püspök jobban tenné, ha saját egyházkerületére figyelne, mivel azt belső konfliktusok terhelik, ezeknek okai pedig többek szerint éppen Tőkés László intoleráns magatartásában keresendők. Lapunk kérdésére válaszolva ugyanakkor Markó Béla cáfolta, hogy a Transilvania Jurnalban megjelent interjú felerősítné az RMDSZ belső vitáit. A szövetségi elnök úgy vélte, bár rendkívül sajnálatos a püspök újabb támadása, annak nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.