Ügynökség a dopping ellen

K.B.
1999. 11. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, hogy semmi sem áll útjába a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség létrehozásának, amely koordinálná a sportban tiltott szerek ellen irányuló erőfeszítéseket. A gondolat évekkel ezelőtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság berkein belül vetődött fel, és hathatós támogatást kapott ebben az évben az Antidopping Világkonferenciától. Az elképzelés az Európai Unió sportminisztereinek Finnországban tartott találkozóján öltött formát. A miniszterek megállapodtak abban, hogy a NOB javaslatára a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget november 10-én Lausanne-ban alakítják meg. A végleges megállapodást az EU és a NOB között tegnap hozta tető alá a NOB elnöke, Juan Antonio Samaranch és az EU megbízottja a svájci Lausanne-ban. A tervek szerint az ügynökséget alapítványként jegyzik be, és ideiglenes székhelye Lausanne lesz. A szervezet központjának végleges helyszínéről majd a sport-, állam- s kormányközi szervezetek által paritásos alapon létrehozott elnökség dönt. A sportminiszterek hangsúlyozták, hogy az Európai Unió ragaszkodik az ügynökség szigorú függetlenségéhez, és az egységes szabályozás megteremtéséhez, ami alapján munkatársai végezhetik világszerte a doppingteszteket. A tervek szerint a doppingteszteket a nem olimpiai sportágakra is kiterjesztenék. A NOB kezdeti támogatásként 25 millió dollárt ad, az Európai Unió hozzájárulása még kérdéses.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.