A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Vita a különleges státusról

1999. 11. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csapody Miklós (MDF) önálló indítványban kezdeményezi, hogy a parlament kérje fel a kormányt a Magyar Köztársaság és a határain kívül élő magyarok intézményes kapcsolatait szabályozó, a külföldi magyarok különleges jogállásáról szóló törvényjavaslat benyújtására. A Fidesz még nem ismeri, míg az MSZP főleg pénzügyi okokra hivatkozva elutasítja a javaslatot.Az MDF-es politikus szerint pártkonzultációk során kell kialakítani a nemzeti konszenzusra épülő törvényjavaslatot, amely nem érinti a választójogi törvényt, illetve amit nem szabad összekeverni a kettős állampolgárság kérdéskörével. – A törvénynek meg kell határoznia a határon túli magyarok különleges jogállásának tartalmát, e státus elnyerésének és elvesztésének kritériumait és eljárásrendjét, a határon túli magyarok Magyarország területén érvényes jogait és kötelességeit – hangsúlyozta Csapody Miklós. Hozzátette: a törvénynek szólnia kell többek között arról, hogy a különleges státust elnyert személy élhet a korlátozottan vízummentes beutazás, a meghatározott mértékű vámkedvezmény és a külföldiekre vonatkozó munkavállalalás jelentős könynyítésének lehetősegeivel, csakúgy, mint a felsőfokú tanintézmények és az anyaországi egészségügyi ellátás meghatározott keretek közötti igénybevételével. – A határon túli magyar közösségek érdeke, hogy Magyarország Európai Unióhoz és NATO–hoz való csatlakozásának előnyei kiterjedjenek a hazánkkal szomszédos országokra is: a politikai vasfüggöny után nem ereszkedhet le Magyarország határára egy vízumfüggöny – hangsúlyozta Csapody Miklós. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: nem ismeri még a javaslat részleteit, indoklását, így érdemben nem tud róla nyilatkozni. – Kedvezményes elbánást most is alkalmazunk a határon túli magyarokkal kapcsolatban – nyilatkozta lapunknak Tabajdi Csaba (MSZP). Jelenleg nem az a probléma, van-e a határon túli magyarok különleges helyzetére vonatkozóan egy átfogó törvény, hanem az anyagi, pénzügyi források elégtelensége. A politikus emlékeztetett arra, hogy jelenleg is több tízezer szomszédos országból érkezett legális munkavállaló dolgozik Magyarországon, de a lehetőségek kiterjesztésének gátat szab a hazai munkanélküliség mértéke. Elmondta azt is, hogy a Segítő Jobb Alapítvány jelenleg is foglalkozik a határon túli magyarok egészségügyi ellátásával, de ennek szélesebb körű kiterjesztése még nagyobb válságba sodorná a magyar egészségbiztosítást. Az MSZP-s politikus szerint a vízumkedvezményről szóló javaslat azért értelmetlen, mert nincs vízumkötelezettség a szomszédos országokkal szemben. Az EU-tagság után sem lesz probléma Szlovákia, Szlovénia és Horvátország esetében, és reális esély van arra is, hogy Románia is eléri a vízummentességet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.