A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Vitás kérdés a HIF függetlensége

Putsay Gábor
1999. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egységes hírközlési törvény nélkül nincsen esély arra, hogy egy tisztességes versenyszabályok szerint működő, többszereplős piac alakuljon ki Magyarországon. Ezen a piacon csak akkor alakulhat ki az egészséges verseny, ha a szabályozásért felelős hatóság a szolgáltatóktól és a politikai élet szereplőitől is függetlenné válik – mindez a Hírközlési Főfelügyelet (HIF) 11. fórumán hangzott el. Katona Kálmán közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter a fórumon elmondta, hogy az egységes törvény tézisei elkészültek, az egyetlen vitás pont mindeddig a HIF függetlensége volt. Várhatóan még a hónap végén a kormány elé kerül a törvényjavaslat, abban az esetben, ha a kabinet elfogadja, a KHVM hozzákezdhet a részletek kidolgozásához – tette hozzá Katona Kálmán. A miniszter szerint a törvényre mielőbb szükség van, már csak azért is, mert a jelenlegi szabályozás miatt lassan születnek meg igen fontos döntések. Frischmann Gábor, a HIF elnöke arról szólt, hogy a piac liberalizálásával együtt teljesen független szabályozó hatóságot kell létrehozni, amelynek elsődleges szerepe lesz például az árak szabályozásában és a vitás kérdések rendezésében. A függetlensége mellett azonban tájékoztatási és beszámolási kötelezettséggel kell majdan tartoznia a szaktárca felé. A HIF elnöke úgy véli, hogy a piacnyitás nem jár az egyes cégek bevételeinek csökkenésével, hiszen a kínálat bővülésével egyre több ügyfél veszi igénybe a szolgáltatásokat. A szabályozó hatósággal szemben leginkább az az elvárás fogalmazódik meg, hogy törvényi keretek között tegye lehetővé a piacra jutást, azonos versenyfeltételeket teremtve az új belépők számára és olyan határozati jogosítványokat léptessen életbe, amelyeket mindig végre lehet hajtani. A fórumon jelenlévő hírközlési szolgáltatók képviselői úgy foglaltak állást, hogy az egységes hírközlési törvényre mielőbb szükség van, de a törvénykezésnek nem lehet az a célja, hogy a domináns szolgáltatók erejét megtörje, az államnak a kialakuló versenybe nem szabad beavatkoznia. Magyarországon nem olyan fejlett még az infrastruktúra – hangzott el –, hogy a meglévőt mihamarabb fel kelljen osztani, hanem lehetőség szerint bővíteni kell. A HIF szerepét a piac és a minőség felügyeletében tartanák meghatározónak, és olyan átlátható szabályok megalkotását tartanák a szolgáltatók szükségesnek, amelyek megfelelnek a tisztességes verseny követelményeinek. A szabályozó hatóságok szerepéről és együttműködéséről a fórumon is ütköztek az álláspontok, hiszen az egyik oldalról a HIF és a Gazdasági Versenyhivatal szorosabb együttműködését tartanák fontosnak, a hatóságok szerint pedig a törvényt úgy kell megalkotni, hogy válassza külön a HIF és a versenyhivatal jogkörét. Frischmann Gábor elmondta: a Matáv Rt. koncessziós szerződése 2001 után lejár, így a törvénytől függetlenül megszűnhet a társaság monopóliuma. A Matáv-monopólium idő előtti megszűnése a további tárgyalások függvénye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.