Önkényes zsilipnyitók Bátyán

2000. 01. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Illegális zsilipnyitogatók ellen tett feljelentést a bajai vízügyi igazgatóság. A Kalocsa közelében található Bátya községben ugyanis több helybéli önkényesen kinyitotta a Sárközi-csatorna zsilipjét, mert a műszaki berendezést okolták a környéken eluralkodott belvízért.Halász Rudolf, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a múlt hónapban két alkalommal félemlítették meg helybéliek a gátőrt, és nyitották ki önkényesen a zsilipet. A berendezést mindkét esetben még idejében sikerült visszaállítani az eredeti állapotába, de még így is közel tíz centiméterrel növekedett a belvíz a Bátya alatt elhelyezkedő Dusnok községben. Az igazgató szerint 400 négyzetkilométernyi területet árasztana el a belvíz, ha nyitva hagynák a bátyai zsilipet. – Az igazgatóság 900 kilométeres belvízvédelmi csatornaszakasz vízkormányzásáért felel. Ezt a rendszert csak egységesen lehet kezelni. Ráadásul az önkényeskedő urak tévesen gondolják, hogy a gátnyitás megoldás, ugyanis a belvíz Bátyán is csak időlegesen csökkenne. A zsilipet most fegyveres őrök őrzik – mondta lapunknak.Perity Ferenc, az egyik önkényes zsilipnyitogató nyílt levelet juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben azt állítja, hogy az ominózus zsilip tervezése során hatalmas szakmai hibát vétettek, mert az másfél méterrel magasabbra került, mint az átlagos vízszint, s így jelenleg nyolcvan centivel duzzasztja a vizet, ahelyett, hogy hagyná lefolyni. Szerinte a mű 1998-as üzembe helyezésével nemcsak kidobták a 430 milliós építési költséget, hanem veszélybe sodorták a környéket is.Halász Rudolf vízügyi igazgató leszögezte, hogy a nyílt levél adatai minden valós alapot nélkülöznek, szakmai megállapításai pedig hibásak. A feljelentés mellett személyes találkozót kezdeményeztek a levélíróval, hogy eloszlassák a félreértéseket. Hangoztatta: a térség polgármesterei kivétel nélkül támogatják a munkájukat, annak ellenére, hogy sok települést jóval nagyobb belvízkár fenyeget, mint Bátyát. Az igazgató szerint ismét nagyon kemény tavasz vár a térség lakóira, mert már most olyan mennyiségű csapadék hullott le, amennyi márciusig is sok lenne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.