időjárás 17°C Paszkál 2022. május 17.
logo

Bin Laden gyakran változtatja helyét

MTI
2001.09.28. 13:36

Hadtáp- és egyéb háttértámogatást kért a tálibok ellen harcoló afgán ellenzék számára a nyugati országoktól Burhanuddin Rabbani volt afgán elnök.

Rabbani hangsúlyozta, hogy elvben támogat egy „jól előkészített terrorizmus ellenes műveletet”, de ragaszkodott a nyugati támogatás logisztikai jellegéhez: kerülte nyugati katonai egységek Afganisztánba vezénylésének felvetését, azt pedig határozottan cáfolta, hogy az ellenzéki Északi Szövetség oldalán esetleg már most nyugati katonák harcolnának Afganisztánban.

Rabbani erről Faizábádban beszélt, az ország északkeleti részén elterülő és az afgán ellenzék teljes ellenőrzése alatt álló Badahsán tartomány székhelyén. Elmondta, hogy tudomása szerint Oszama bin Ladenaz utóbbi időben gyakran változtatja tartózkodási helyét, s a kelet-afganisztáni Dzsalálábádból a napokban az ország középső részébe húzódott át.

Az elmúlt időben többféle terv, elképzelés is felmerült a huszonkét éve tartó afganisztáni háborúskodás lezárásával kapcsolatban, így szóba került Zahir Sah volt afgán király szerepvállalása is. Rabbani úgy vélte, az exkirály nem kaphat különleges szerepet, legfeljebb olyan jogcímen léphet fel, mind a többi száműzött afgán. Az AFP ugyanakkor faizábádi afgán forrásokból úgy tudja, hogy az Északi Szövetség küldöttsége Rómába készül és jelenleg Új-Delhiben tartózkodik.