Megkönnyezett börtöncsomag

Egy évtizedes múltra tekint vissza a szegedi székhelyű Mécses Szeretetszolgálat Magyar Börtönpasztorációs Társaság, melynek vezetôje Majzik Mátyás diakónus. Karácsonykor mindig megszervezik a csomagküldést azoknak az elítélteknek, akiknek semmilyen kapcsolatuk nincs a külvilággal. Általában háromszáz pakkot juttatnak célba, de volt rá eset, hogy ezer küldemény sorsáról gondoskodtak. Ennek persze szigorú feltételei vannak.

Borzák Tibor
2001. 12. 20. 23:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majzik Mátyástól tudjuk: az intézeteket körlevélben kérik fel, hogy adják meg azoknak az elítélteknek a nevét, akik számításba jöhetnek a megajándékozáskor. Ha összeállt a névsor, elintézik az engedélyeket, hogy a címzettek valóban fogadhassanak csomagot.
A Szegedi Fegyház és Börtönben történt az alábbi eset. Csomagot kapott az egyik elítélt, aki éppen fogdán ücsörgött fegyelmezetlen viselkedése miatt. Amikor a felügyelô meglátta a nevét a küldeményen, azonnal magához rendelte.
– Kitôl kapott maga csomagot? – pattant a kérdés.
– De felügyelô úr, nekem nincs senkim. Ugyan kinek adtam volna csomagszállítási engedélyt? – válaszolt az elítélt.
– Ne hazudjon! Nem látja, hogy a maga nevét írták ide? – erôsködött tovább a felügyelô, gondolván, egy kis otthoni elemózsia reményében a zárkatársától ellopott egy címet.
A szóváltásra felfigyelt a nevelôtiszt is. Együtt tisztázták a helyzetet. Az elítéltnek valóban nem volt semmilyen, börtönországon kívüli kapcsolata, ám a Mécses Szeretetszolgálat jóvoltából rá is gondoltak karácsony idején. A megszeppent rab a felügyelô és nevelô jelenlétében bontotta fel a csomagot. Az élelmiszerek, édességek mellett talált egy levelet. „Kedves István! Nagy szeretettel küldjük ez a csomagot, tartalmát fogyassza egészséggel. Szenteste imádkozunk magáért!” Aláírás: Mécses Szeretetszolgálat Magyar Börtönpasztorációs Társaság.
A férfi némán állt. Patakokban folytak a könnyei. Aztán bevallotta, ôt még soha nem szólította senki a keresztnevén, arról nem is beszélve, hogy életében egyszer sem kapott csomagot. A karácsonyi ajándék gyökeresen megváltoztatta az életét. Sok mindent átértékelt a múltjában. És csak a jövôre gondolt. Többé nem kellett fenyíteni.
Majzik Mátyás megszervezte az országos levelezôszolgálatot is. Több mint háromszáz önkéntes fiatal, nyugdíjas, vallásos, egyedülálló vállalta, hogy jelige mögé rejtôzve folyamatosan tartja a kapcsolatot a börtönben ülô embertársaival.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.