időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

4,3 milliárd vidék- és területfejlesztésre

MTI
2002.01.15. 13:35

Vidék- és területfejlesztési programokra 4,3 milliárd forint támogatást ítéltek oda pályázatok alapján a múlt évben – mondta Vonza András földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter sajtótájékoztatón. Valamennyi múlt évi pályázatról döntöttek és az érintetteket erről értesítették.

Vidékfejlesztési pályázatokra 2,9 milliárd forint, a területfejlesztési célok között szereplő munkahelyteremtő programra több mint 900 millió forint, míg a kilenc leghátrányosabb helyzetű kistérség fejlesztésére 400 millió forint jutott. A támogatások 19 milliárd forint értékű beruházást eredményeznek.

A múlt évben mintegy 780 vidékfejlesztési pályázatot nyújtottak be, ebből 440-et ítéltek a bírálók támogatásra érdemesnek. A nyertes pályázatok révén 5,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg. A legtöbb nyertes pályázat – száztíz – a dél-alföldi régióból érkezett. E régiót követi 86-tal a dél-dunántúli térség, 77-tel Nyugat-Dunántúl, 69-cel Észak-Magyarország, 58-cal az észak-alföldi térség.

A területfejlesztési célelőirányzat munkahelyteremtő programjai 12 milliárd forint értékű beruházást eredményeznek, és 1.123 új munkahelyet teremtenek. A kilenc leghátrányosabb helyzetű kistérség felzárkóztatására 24 pályázó kapott állami segítséget. A támogatás 5,5 milliárd forint értékű fejlesztést finanszíroz részben.

Vonza András kitért arra, hogy a napokban Berlinben járt az egyik legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari szakkiállításon, a Grüne Woche-n, ahol kétoldalú tárgyalásokat folytatott német és angol kollégájával, valamint találkozott több német tartomány agrárminiszterével is. A miniszter idézte Renate Künas német fogyasztóvédelmi és agrárminisztert, miszerint Magyarország az élelmiszerbiztonság terén több uniós tagállamot is megelőz.

Vonza András külön is kitért arra, hogy Magyarországon eddig még nem regisztráltak BSE, azaz kergemarha-kór esetet, továbbá a ragadós száj- és körömfájás is elkerülte az országot. Ez a miniszter szerint a magyar állategészségügy stabil és kiegyensúlyozott voltát bizonyítja.

A miniszter tájékoztatott arról, hogy az esetleges BSE-előfordulást ugyanolyan módszerekkel vizsgálják Magyarországon, mint az unió országaiban. E célra ebben az évben mintegy 1,4 milliárd forintot fordítanak. Ugyanakkor jelezte, hogy a szükséges vizsgálatok elvégzését az anyagiak nem akadályozhatják, amennyiben több pénzre lesz szükség, azt is elő fogják teremteni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.