időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

A magyar kultúra az új évezredben

MTI
2002.01.30. 20:39

A kormány kulturális tevékenységéről tartott előadást Rockenbauer Zoltán, a nmzeti kulturális örökség minisztere szerdán, Budapesten a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének erzsébetvárosi csoportja meghívására; a miniszter szólt többi között a tárca felállításának indokairól, a minisztérium fő feladatairól, a millenniumi ünnepi év eseményeiről, eredményeiről.

Rockenbauer Zoltán szavai szerint több országban még mindig valamilyen más területtel – az oktatással, az ifjúsági és sportügyekkel, vagy a környezetvédelemmel – összevonva működik a kulturális területért felelős tárca.

A miniszter jó döntésnek nevezte, hogy 1998-ban a kormány önálló kulturális minisztériumot állított fel és megfelelő összegeket rendelt az elmúlt három évben a terület feladatainak ellátására, amely a művészeten túl kibővült az egyházakkal való kapcsolattartással és a műemlékvédelemmel.
Az 1997-es kulturális büdzséhez képest megháromszorozódott a kultúrára költhető költségvetési keret – jegyezte meg.

Utalt arra is, hogy a globalizációs folyamatok, az európai uniós csatlakozás következményei miatt egy kis ország, mint Magyarország, sajátos kultúrájának megőrzésével tűnhet ki. Rockenbauer Zoltán a minisztérium egyik fő feladatának azt tekinti, hogy megerősítse a nemzeti intézményeket.

A miniszter hangsúlyozta: nem szabad, hogy a gazdasági tényezőknek, piacdiktált helyzeteknek legyenek kiszolgáltatva a nemzeti intézmények. A millenniumi ünnepségsorozat legnagyobb eredményének azt tartja, hogy az ország egész lakosságát be tudták vonni az eseményekbe.

Rockenbauer Zoltán szavai szerint a mostani és az előző kormány között az egyik alapvető különbség az, hogy a jelenlegi kormány úgy vélekedik, a magyar nemzet egységben létezik, a magyar kultúra egységes, nem lehet külön anyaországi, és határon túli magyar kultúrát megkülönböztetni.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma már a kedvezménytörvény bevezetése előtt e gondolat jegyében tevékenykedett; pályázatait kiterjesztette például az országhatáron kívül élő magyarokra, illetve a művészeti díjakat is nyitottá tették a határon túl élők előtt.

A miniszter – kérdésre válaszolva – az egyházi ügyek kapcsán megjegyezte, hogy a mostani kormány más szempontok alapján tartja és alakította ki a kapcsolatot az egyházakkal, mint elődje, jóllehet annak érdemeit sem lehet elvitatni, mivel megkötötték a Vatikánnal a szerződést.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.