időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Belgrádi kérés Dávid Ibolyától

MTI
2002.01.16. 15:37

Vladan Batic szerbiai igazságügyi miniszter ismét levélben fordult Dávid Ibolyához azzal a kéréssel, hogy vizsgálja felül Emir Sisic volt jugoszláv pilótának az ügyét, akit Magyarországon tartóztattak le horvát kérésre kiadott Interpol-körözés alapján.

Batic levelében emlékeztet arra, hogy „Sisicet olyan horvátországi törvény alapján ítélték el, amely az általa elkövetett bűncselekmény után lépett hatályba, s ezért az ítélet sérti az egyetemes jognak azt a szabályát, amely szerint büntetni csak azt a cselekményt lehet, amelyet elkövetése idején a törvény bűnténynek minősített.

”A minisztérium erről a tragikus esetről teljes körű dokumentációval rendelkezik, amely teljesen kizárja Sisic büntetőjogi felelősségét. A minisztérium kész arra, hogy Dávid Ibolya asszonynak betekintést nyújtson ezekbe az iratokba” – áll a minisztériumi közleményben, amely szerint Batic készségét fejezte ki, hogy meglátogatja börtönében Sisicet, és elviszi Budapestre a szóban forgó dokumentációt.

Sisic egészségi állapotára való tekintettel Batic reményét fejezte ki, hogy ezúttal a korábbi esetektől eltérően kérése nem talál süket fülekre, és a miniszter asszony tájékoztatja őt Emir Sisic sorsáról.

Sisicet távollétében 20 évi szabadságvesztésre ítélték Horvátországban. A vád szerint Sisic volt annak a vadászgépnek a pilótája, amely 1992. január 7-én Varasdnál (Varazdin) lelőtte az Európai Unió békemissziójának a helikopterét. A jugoszláv gép támadásában életét vesztette a helikopter pilótája és öt olasz megfigyelő.

Sisicet tavaly, május 9-én tartóztatták le a röszkei határátkelőnél Interpol-körözés alapján, amelyet a horvát kérésre adtak ki. A súlyosan beteg volt jugoszláv pilóta jelenleg a budapesti maglódi úti börtönben vár a magyar igazságügyi miniszter döntésére.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.