időjárás 5°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Busek a balkáni helyzetről

MTI
2002.01.16. 09:47

A Balkánon jelenleg a legnagyobb gondot Koszovó okozza, Macedóniában esély van arra, hogy háború lesz, Bosznia gazdaságilag van rossz helyzetben, Albániában a pártok közötti viszálykodás a gond és Montenegróban is akadnak problémák – fejtette ki véleményét a Kurier című bécsi lap szerdai számában Erhard Busek, a Délkelet-európai Stabilitási Paktum új osztrák koordinátora, aki a szervezetet alkalmassá akarja tenni a problémák megoldására.

Koszóvóban Busek szerint ma az a fő gond, hogy nincs kormány, tehát tárgyaló partner sincs, Macedóniában pedig arra várnak, hogy a választások mutassák majd meg, mire lehet számítani. Kifejtette: Európa azt a hamis benyomást keltette a térségben, hogy a pénz az égből hullik majd, de ezt a vélelmet fel kell számolni.

Busek meggyőződése, hogy a stabilitási paktum elősegítheti a határokon átnyúló együttműködést, amelyet el kell mélyíteni. A térség országainak meg kell tanulniuk, hogy hangot adjanak szükségleteiknek és kinyilvánítsák nézeteiket. Munkája céljaként nevezte meg az európai integrációs folyamat elősegítését és azt, hogy a különböző regionális kezdeményezések között munkamegosztás alakuljon ki. Mint elmondta, az átláthatóságot is szükségesnek tartja fokozni, ezért például azon lesz, hogy a szervezett bűnözés elleni harc minden eszközét egy helyen: Bukarestben vonják össze.

A Délkelet-európai Stabilitási Paktumot 1999-ben hozták létre az EU, a legfejlettebb országokat és Oroszországot tömörítő G8 csoport, a balkáni országok, a Világbank, az OECD, az EBESZ, a NATO és az ENSZ a balkáni béke, az újjáépítés és a gazdasági együttműködés elősegítésére. A paktum egyebek között a határokon átnyúló infrastrukturális projekteket és számos kisebb léptékű intézkedést támogat, így Albániában a fegyverek begyűjtését, Bulgáriában pedig a tisztek átképzését.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.