időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Drogellenes katonai akció Iránban

MTI
2002.01.17. 08:53

Tizenhárom kábítószer-kereskedőt megöltek, tízet pedig letartóztattak szerdán Irán, Pakisztánnal és Afganisztánnal határos délkeleti részén az iráni hadsereg nagyszabású drogellenes akciójában.

A teheráni rádió beszámolója szerint a Val-Fadjr fedőnevű akció első napján négy tonna drogot és mintegy ötven lőfegyvert foglaltak le. Az iráni rendőrség decemberben jelentette be, hogy külön fegyveres testületet állít fel a pakisztáni, afganisztáni és türkmenisztáni határán zajló drogcsempészet elleni harcra. A drogot helyi fogyasztásra, de még inkább Európába, Közép-Ázsiában és egyre inkább az Perzsa-öböl felé való továbbszállításra csempészik Iránba. Tavaly májusban az iráni parlament megszavazta egy drog elleni védőfal létrehozását 925 kilométer hosszan az ország afganisztáni határán. Az elektronikus határvédelmi eszközökkel is felszerelt védvonalra külön költségvetést hagytak jóvá. Irán a Kabulban korábban hatalmon volt tálibokat tette felelőssé a drogcsempészet kibontakozásáért a térségben.

Az iráni törvények halálbüntetéssel sújtják azokat, akiknél több mint harminc gramm heroint vagy több mint öt kilogramm ópiumot találnak. Az elmúlt húsz évben több mint háromezer rendőr vesztette életét a drogcsempészet elleni harcban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.