időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Életmentő emlékérem Salgótarjánban

MTI
2002.01.14. 12:27

Életmentő emlékérmet vett át hétfőn Salgótarjánban Molnár Csaba törzszászlós, aki még 1998. augusztus 8-án egy bányató fenekéről hozta fel az akkor már eszméletlen fürdőző fiút.

A bátonyterenyei rendőrkapitányság tisztje azon a rekkenően forró nyári napon a homokterenyei Tóaljai tó partján kiáltozó gyerekekre figyelt fel. A fiúk alig néhány méternyire a parttól le-lebukva fürödtek a bányatóban, azonban egyikük nem jött fel a vízszintre.

A rendőrtiszt azonnal a vízbe vetette magát, s meg is találta a gyereket: a fiú két és fél méter mélyen, a tó fenekén hevert mozdulatlanul. Nem sokkal messzebb ettől a helytől egyébként a tó már húsz méter mély. A partra húzva újraélesztette a 14 esztendős gyereket.

Mint ez az emlékérem átadása alkalmával rendezett ünnepségen elhangzott, a homokterenyei bányató szakadékos aljú, veszélyes víz. Azonban – jóllehet tiltó tábla figyelmeztet rá -- senki nem törődik a veszéllyel.

Különösen forró nyári napokon százak fürdőznek a Tóalji tóban. Esetenként többen keresnek felüdülést habjaiban, mint a messze földön híres, közeli Bükkszéken.

Eddig összesen négy gyerek fulladt bele, legutóbb két kislányt húztak ki a tóból élettelenül. Molnár Csaba rendőr törzszászlósnak az életmentő emlékérmet a magyar kormány nevében Szabó Sándor helyettes államtitkár, a Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője adta át.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.