időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Hungarocamion: vita a szakszervezettel

MTI
2002.01.15. 19:28

A Hungarocamion Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) és a munkáltató közötti napok óta tartó egyeztetés eredményeként közeledtek az álláspontok, és a HC Rt. vezetése várhatóan nem fogja mintegy 200 sofőrét vállalkozásba kényszeríteni – mondta Székely Sándor, a HDSZ elnöke a keddi forduló után. Hozzátette: a HC Rt. 2.300 alkalmazottjából 1.700 főt – ebből 1.200 sofőrt – képviselő HDSZ szakmai érvekkel próbálja meggyőzni a munkáltatót, álljon el tervétől, a sofőrök vállalkozásba kényszerítésétől.

Szerinte ez a lépés helytelen lenne, hasonló példa egyetlen nyugat-európai ország fuvarvállalatánál sincs. Az elnök emlékeztetett arra, hogy a vállalat által ajánlott szerződéssel becsapnák a sofőröket, hiszen minden, eddig a Hungarocamion által fizetett költség őket terhelné. A HC vezetésének elképzelése szerint, ugyanis a mintegy 50 millió forint értékű kamionokat a munkáltató biztosítaná a vállalkozóknak, ám például az útdíjakat, az áru-felelősségbiztosításokat, illetve a nem ritka közúti hatósági bírságokat a vállalkozó sofőröknek kellene állniuk.

Ezzel a megoldással csökkenne a fuvaroztatók HC-vel szembeni bizalma – vélekedett a HDSZ elnöke. Kevésbé bíznák a társaságra olykor 100 millió forint értéket is elérő árujukat, ha az abban keletkező károk megtérítéséért nem a tőkeerős HC vállal kezességet, hanem csak egy vagyontalan egyéni vállalkozó – mutatott rá.

Székely Sándor szerint a munkáltató csak az általa fizetendő közterhektől akart mentesülni, amikor kidolgozta elképzelését. Véleménye szerint mára az álláspontok annyira közeledtek egymáshoz, hogy már szerdán kölcsönösen aláírhatnak egy megállapodás-tervezetet. A HDSZ elnöke információja szerint csütörtökön állománygyűlésen fogja a társaság vezetése a dolgozókat tájékoztatni a kialakult helyzetről.

Székely Sándor mint a HC Rt. Felügyelő-bizottságának tagja elmondta, hogy a társaság tavaly 30-32 milliárd forint árbevételt ért el, ami alig több mint a 2000. évi. Emellett a szakmában általános 10-12 százalékos nyereségtartalmat realizáltak. Az 1.200 kamionból álló járműparkból mintegy 900 egy-két éves új autó, és az idén 130 kamiont kell lecserélni, mert már 8 évesek.

A Hungarocamion Rt. közleménye szerint a munkáltató kedden egyeztető megbeszélést folytatott a Nemzetközi és Hivatásos Gépkocsivezetők Országos Szakszervezete (NeHGOSZ) HC-nál működő tagcsoportja tárgyalóbizottságával is, amely a 2.300 munkavállalóból mintegy 700-at képvisel. A közlemény szerint a társaság célja a vállalkozói gépjárművezetői rendszer lehetőségének megteremtése a szakszervezetekkel és az üzemi tanáccsal közösen kialakított, szerződéses feltételrendszer keretein belül. A tárgyalófelek megállapodtak abban, hogy a szerződéses feltételek kidolgozására kölcsönösen szakértőket vonnak be, egyben kifejezték szándékukat a folyamat minél gyorsabb lezárására, ennek határidejeként 2002. január 31-ét jelölték meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.