időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Karzai beszéde a Biztonsági Tanácsban

MTI
2002.01.30. 17:21

Hamid Karzai afgán kormányfő szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában elmondott beszédében az Afganisztánban állomásozó nemzetközi biztonsági erők létszámának növelését és mandátumuk kiszélesítését kérte.

Karzai átmeneti kormánya néhány hete változtatott eredeti álláspontján, és az afganisztáni ingatag helyzet, a biztonsági problémák miatt immár Kabulon kívül más városokban is nemzetközi erők jelenlétét szorgalmazza. Karzai emlékeztetett arra is, hogy a reguláris afgán hadsereg létrehozása időt vesz igénybe.

Az afgán kormányfő a Biztonsági Tanács nyilvános ülésén elmondott beszédében arra hivatkozott, hogy belföldi útjai során afgán polgárok százaival beszélt, akik szerint egyértelműen a „biztonság a kulcskérdés”. Úgy vélte, a biztonsági erők jelenlétének növelése azt üzenné az afgán lakosoknak, hogy a „nemzetközi közösség továbbra is elkötelezett az afganisztáni béke és biztonság megteremtése mellett”.

Az afgán miniszterelnök beszédében köszönetet mondott az ENSZ-nek, amiért a világszervezet hathatós segítséget nyújtott a polgárháborúk sújtotta ország életének stabilizálásához. Hamid Karzainak a biztonsági erőkre vonatkozó kérésének teljesítéséhez egy újabb BT-határozat szükségeltetik.

A BT jelenlegi elnöke, Anil Gayan, Mauritius külügyminisztere rövid válaszában kerülte a konkrétumokat, de biztosította az afgán kormányfőt az ENSZ rendületlen támogatásáról, és Afganisztán helyreállítását a kor legnagyobb kihívásának és legfontosabb megoldandó feladatának nevezte.

A Biztonsági Tanács tavaly december 20-án az ideiglenes afgán kormány munkájának támogatására hat hónapra, és kizárólag Kabul és környékére korlátozott küldetéssel békefenntartó erők misszióját rendelte el. Jelenleg 2500 katona tartózkodik az afgán fővárosban, februárban azonban számuk akár 5000-re is emelkedhet. A hathónapos időkorlát pedig az intézkedés értelmében meghosszabbítható.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.