időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Kósa Lajos Kökény kizárásáról

MTI
2002.01.15. 19:47

Kósa Lajos debreceni polgármester szerint semmilyen párt kampányrendezvényének munkaidőben nincs helye önkormányzati intézményekben. A fideszes politikus annak kapcsán nyilatkozott, hogy a nap folyamán Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke kifogásolta: nem engedték be tájékozódni debreceni egészségügyi intézményekbe, s szerinte „fortélyos félelem igazgat Debrecenben, ami rég letűnt idők emlékét idézi”.

Csontos János szocialista önkormányzati képviselő a Kökény Mihállyal közösen tartott sajtótájékoztatón közölte: Kósa Lajos polgármester a múlt év végén levelet küldött valamennyi helyi intézményvezetőnek arról, hogy az intézményekben kampánytevékenységet nem lehet folytatni, s a vezetőknek jelenteniük kell, ha hozzájuk ilyenfajta kérés érkezik.

Kósa Lajos mindezzel kapcsolatban elmondta: a közelmúltban Debrecenben az MSZP a kampányrendezvényeit többször munkaidőben önkormányzati intézményekbe akarta megtartani. „Ez törvényellenes, 1989-ben éppen a szocialista párt miatt kellett népszavazást tartani arról, hogy a pártpolitikának nincs helye a munkahelyeken. Nekem, mint Debrecen polgármesterének az a feladatom, hogy e törvényeknek érvényt szerezzek” – fűzte hozzá.

Kósa Lajos tájékoztatása szerint Debrecenben az MSZP a közelmúltban többször „azzal kísérletezett, hogy önkormányzati rendezvényt saját pártrendezvényének tüntetett fel”. A polgármester tudomása szerint előfordult, hogy önkormányzati rendezvényen pártjelvényeket és más pártszimbólumokat akartak osztogatni. „Ezek után körlevélben hívtam fel az intézményvezetők figyelmét arra, hogy biztosítsák a törvényes rendet az önkormányzati intézményekben, ahol munkaidőben sem kormánypárti, sem ellenzéki, sem parlamenten kívüli párt nem tarthat kampányrendezvényt„- mondta a polgármester.

A konkrét eset kapcsán elmondta: Kökény Mihály kedden olyan rendelőben járt, ahol vállalkozó háziorvosok rendeltek, s ők küldték el a politikust mondván, hogy a rendelési idő nem alkalmas a tájékozódásra. Kósa Lajos végezetül közölte: továbbra sem megengedhető, hogy a pártpolitikai rendezvények és a kampány bemenjenek az intézményekbe. „Ami kedden történt, az botránypolitizálás. Úgy tűnik, hogy érdemi mondanivaló híján Kökény Mihály és Csontos János botrányhős akart lenni Debrecenben” – zárta nyilatkozatát Kósa Lajos.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.