időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Mazsihisz: irreális népszámlálási adatok

MTI
2002.01.31. 20:12

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) álláspontja szerint irreálisak a tavalyi népszámlálás adatai a zsidóság létszámát illetően, ezért azokat semmiféle forráselosztásnál nem szabad figyelembe venni - közölte Heisler András elnökhelyettes csütörtökön Budapesten. A Füst Milán Szellemi Páholy "A zsidóság és a népszámlálás" című rendezvényén Tordai Péter, a Mazsihisz elnöke emlékeztetett arra, hogy az előzetes adatok szerint a népszámlálás során mindössze 12.530-an vallották magukat izraelita vallásúnak.

Tordai Péter reményét fejezte ki, hogy a kormány nem a statisztikai adatokhoz, hanem a valósághoz köti majd a forráselosztást. Hozzátette ugyanakkor: ha a kormányzat „ilyen szárazon csinálná mégis ezt az elszámolást, akkor nekünk is van még egy egyenlegünk”. A Mazsihisz elnöke az egyenleg másik oldalának nevezte a holokauszt idején megölt, elpusztított, kirabolt 600 ezer zsidó származású magyar állampolgár egykori ingatlanait és ingóságait, „a Magyar Nemzeti Bank bizonyos aranykészletét”, az úgynevezett aranyvonatot és számos múzeumi műkincset.Rózsa Gábor, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője hangsúlyozta: mindent megtettek, amit lehetett, hogy a vallási hovatartozásra vonatkozóan – az ellenérzésekkel szemben – minél teljesebb legyen a válaszadás.

Kovács András szociológus egy reprezentatív vizsgálat eredményét ismertetve elmondta: a megkérdezettek 2 százaléka válaszolta azt, hogy nagyszülei között volt zsidó származású. Szavai szerint ez az eredmény a teljes népességre vetítve 170 ezer embert jelent. Kovács András úgy vélekedett, hogy a válaszadástól való tartózkodás csak részben fakad a múltból eredő félelmekből. Sokan ugyanis nem vallásnak, de nem is nemzetiségnek tekintik zsidóságukat – mutatott rá.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.