időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Megrovás Maczó Ágnesnek

MTI
2002.01.16. 11:36

Megrovásban részesítette G. Nagyné Maczó Ágnest, az FKGP alelnökét a Fővárosi Bíróság szerdán meghozott jogerős határozatával abban a becsületsértési perben, amelyet a politikus egyik 1998 márciusi nyilatkozata miatt indított Várhelyi András országgyűlési képviselő.

A másodfokon eljáró bíróság végzésével megváltoztatta, enyhítette a Pesti Központi Kerületi Bíróság határozatát, amely nem jogerősen egy év próbára bocsátásra és a perköltség megfizetésére kötelezte G. Nagyné Maczó Ágnest.

A bíróság megszüntette a vádlott ellen indított büntetőeljárást, foganatosította a megrovást és felhívta G. Nagyné Maczó Ágnes figyelmét, hogy tartózkodjék bűncselekmények elkövetésétől.

Várhelyi András volt kisgazda, jelenleg független képviselő azért indított magánvádas eljárást G. Nagyné Maczó Ágnes ellen, mert sérelmezte az 1998. március 19-ei, a Napkeltében elhangzott nyilatkozatát. Azt kifogásolta, hogy a Torgyán József lakásánál történt robbantás után G. Nagyné Maczó Ágnes azt feszegette, hogy annak okát a politikus közvetlen környezetében kell keresni, ahol moszkoviták, kommunisták, maffiózok és ügynökök találhatók. Amikor a műsorvezető rákérdezett, hogy kire gondol, Várhelyi András nevét mondta.

A bíróság szerint a nyilatkozónak abban is felelőssége van: ha több kérdést érint a beszélgetés, akkor konkrétum, illetve név
említésekor meg kell határozni, hogy mivel kapcsolatban szól erről,
s ezt el kell választani a többi témától.

Az indoklás szerint az elválasztásnak azért van jelentősége,
mert az interjú alanya jelen esetben beleesett abba a csapdába, hogy a vitatott nyilatkozatban megnevezett valakit, anélkül, hogy
hangsúlyozta volna: a műsorvezető kérdésére adott felelet a
beszélgetés nem minden előzményére vonatkozik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.