időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Online adókapcsolatok az APEH-hel

MTI
2002.01.30. 13:55

Az APEH Fővárosi és Pest Megyei Kiemelt Igazgatóságán 20 nagy adózó márciusban elektronikus szignót kap; ezzel kezdetét veszi az adókapcsolatok online bonyolítása - közölte Burillák Attila, az APEH szóvivője a szervezet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságának sajtótájékoztatóján szerdán Győrött.

Elmondta: szeptemberben további 600 nagy adózót látnak el elektronikus kóddal, ami az elektronikus bevallási program végrehajtásának nélkülözhetetlen feltétele. Varga Lászlóné megyei igazgató az elmúlt évi tevékenységről szólva kiemelte: a Győr-Moson-Sopron megyei igazgatóság által kezelt pénzmennyiség tavaly 320 milliárd forint volt. A személyi jövedelemadó bevételek meghaladták a 42 milliárd forintot, ami 12,4 százalékos növekedést jelent az előző évihez viszonyítva.

Ebben jelentős szerepet játszik a keresetek átlagosnál magasabb mértékű emelkedése és az alacsony munkanélküliség. Az szja bevételek tavaly koncentráltan jelentkeztek: az első ötven legnagyobb befizető társaság teljesítette az összes szja bevétel felét. Az általános forgalmi adóbefizetések több mint 10 százalékkal növekedtek, elérte a 33 milliárd forintot. A növekedést a belföldi értékesítés bővülése indokolja. Az önkéntes befizetéseken kívüli forrásokból: revízióból, az áfa és támogatás visszatartásából, a végrehajtással beszedett adóból és járulékból, valamint a szankciókból mintegy 10 milliárd forinttal gyarapította az államkasszát a Győr megyei szervezet. Az igazgató a megye gazdaságáról adott áttekintésében leszögezte: a korábbi években tapasztalt fejlődés nem tört meg 2001-ben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.