időjárás 6°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Rumsfeld: nem lesz hadifogoly-státusz

MTI
2002.01.27. 18:21

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter megerősítette: nem tekintik hadifogoly- státusban levőknek azokat az Afganisztánban elfogottakat, akiket a Kuba szigetén található guantánamói amerikai haditengerészeti támaszpontra szállítottak, és az ott kialakított, különleges biztonsági intézkedésekkel megerősített fogolytáborban őriznek.

Rumsfeld vasárnap látogatást tett Guantánamón, és ott, újságírók előtt ismét kifejtette álláspontját, miszerint ezek a foglyok veszélyes terroristák, akik szigorú, de emberséges bánásmódban részesülnek, és az Egyesült Államok nem terjeszti ki rájuk azokat a nemzetközi oltalmakat, amelyeket a hadifoglyokkal kapcsolatos genfi egyezmények előírnak.

Rumsfeld nyilatkozatának előzménye, hogy a The Washington Times szombati száma megírta: Colin Powell külügyminiszter azt kéri George Bush elnöktől, hogy mégis minősítsék hadifogolynak az Afganisztánban foglyul ejtett és amerikai őrizetben levő személyeket. Powell véleményét nyilván a bánásmóddal, illetve az érintettek jogi helyzetével kapcsolatos kül- és belföldi bírálatok befolyásolják. A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsa várhatólag hétfőn vitatja meg a kérdést.

A guantánamói fogolytáborban jelenleg 158 személyt őriznek. Az Egyesült Államok hivatalosan nem tette közzé az Afganisztánból oda szállított foglyok névsorát, de egy floridai lap tudni véli, hogy köztük van az egykori tálib kormányzat haderejének volt vezérkari főnöke. Ez azért lenne érdekes, mert az ő vonatkozásában csak igen nagy erőfeszítéssel lenne tartható a hadifogoly-státust megtagadó amerikai érvelés, miszerint nem valamely külföldi ország hadseregének foglyul ejtett egyenruhás katonáiról, hanem elfogott fegyveres terroristákról van szó.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.