időjárás 4°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Szennyessel kimosott csecsemőholttest

MTI
2002.01.30. 15:47

Egy londoni kórházban a hűtő helyett a szennyesládába tették egy koraszülött csecsemő holttestét, amit később a piszkos ágyneműkkel együtt kimostak az ipari mosodában.

A The Sun brit bulvárlap a gyászoló édesapától értesülve adott hírt szerdán a megdöbbentő esetről Az állami egészségügyi rendszer kidobta a babánkat címmel. A férfi felháborodva szólt arról, hogy a kórház nem ismerte el hivatalosan a tévedést, és a család semmiféle bocsánatkérést nem kapott az intézmény vezetésétől.

Az eset tavaly novemberben történt a dél-londoni Sidcup Queen Mary kórházában, ahol a férfi élettársa terhességének 23. hetében megszülte kisfiát. Az alig 500 gramm súlyú gyermek életéért az orvosok egy órát küzdöttek, de nem tudták életben tartani a piciny fiút. A holttestet a halottasházba küldték.

Egy hónappal később a kórháztól 20 kilométerre fekvő mosoda munkásai a kimosott ágyruhák ellenőrzésekor egy halott csecsemő holttestére bukkantak. Hosszas rendőrségi nyomozás állapította meg a halott baba kilétét, majd a rendőrség tájékoztatta a szülőket a tragikus esetről. „Egy kutyával sem bánnának így, nem egy gyermekkel” – dühöngött az apa, és közölte, kártérítést követel a kórháztól.

Az intézmény vezetői szerdán megbocsáthatatlannak nevezték az esetet, és bocsánatot kértek a családtól. Helen Moffat, a kórház vezérigazgatója a BBC-nek nyilatkozva elmondta, az ügyben indított vizsgálat megállapította a kórházi munkás hanyagságát, és az illetőt felfüggesztették állásából. Mint magyarázta, a mosodába szánt ládákat és a hűtőládát egymás mellett tárolják, ez okozhatta a tévedést.

A borzasztó eset tovább borzolta a kedélyeket, mivel az elmúlt hetekben a brit sajtó mást sem tesz, mint rendszeresen ostorozza az állami egészségügyben uralkodó áldatlan állapotokat, ecseteli az orvosok, nővérek által elkövetett hibákat. Megszólalt a brit kormányfői hivatal is, Tony Blair miniszterelnök – szóvivője útján – legmélyebb együttérzéséről biztosította a családot. Az illetékes az eset egyedi voltát hangoztatta, és védelmébe vette az állami egészségügyi ellátás színvonalát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.